Европа

Макрон призова за подписване на мирен договор между Армения и Азербайджан

От Euronews България Euronews България
Macron Makron AP Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: AP, архив

Френският президент Еманюел Макрон призова за подписване на мирен договор между Армения и Азербайджан „възможно най-скоро“. Той добави, че мирът е „в интерес на всички народи в региона“, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Изказването на френския президент дойде по време на срещата му с арменския премиер Никол Пашинян в Елисейския.

„Държавният глава потвърди решимостта на Франция да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Армения и стремежите на арменския народ към мир и демокрация“, заявиха от администрацията на френското президентство.

„В този контекст той потвърди ангажимента си към дискусиите, които се водят между Армения и Азербайджан, с цел възможно най-скорошно постигане на мирен договор, при стриктно спазване на международното право и в интерес на всички народи в региона“, заявиха от Елисейския дворец.

По време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН Пашинян заяви, че Ереван и Баку са постигнали съгласие по 80 % от точките на потенциалния договор.

Пашинян подчерта, че Армения би искала да подпише споразумението въз основа на вече одобрените точки. Азербайджан обаче настоява да бъдат уредени всички точки.

Баку настоява Армения да промени конституцията си с мотива, че тя се основава на договора за обединение между Армения и Нагорни Карабах.

Западните дипломати разглеждат това искане като „тактика на забавяне“ от страна на Баку, за да избегне подписването на споразумението.

Макрон и Пашинян също така „се договориха да продължат да укрепват двустранното сътрудничество между Франция и Армения“.

Двете страни развиват връзките си в областта на отбраната, като французите обучават арменски войници, а Ереван придобива френски системи за противовъздушна отбрана.

След военните си поражения Ереван се чувства изоставен от традиционния си съюзник Русия и започва да търси други източници на подкрепа.