Свят

ООН предупреждава, че са необходими 425 млн. долара за помощи в Ливан

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

ООН предупреждава за хуманитарна катастрофа в Близкия изток след израелското сухопътно нахлуване в Ливан и десетдневните удари. Хората в Ливан са разселени в рамките на страната, а също така преминават в съседната разкъсвана от война Сирия. Представителят на Агенцията на ООН за бежанците в Ливан признава пред Euronews, че хората могат да се опитат да достигнат Европа, въпреки високите разходи и рискове. 

От логистична гледна точка не е лесно да се отиде някъде другаде. По-лесно ще бъде да се бяга в рамките на Ливан или да се отиде в Сирия. Другият вариант е мигрантите да се насочат към Кипър или Европа с лодки. А това е логистично трудно и по-малко безопасно. А за мнозина това е и изключително скъпо. 

Иво Фрейсен, представител в Ливан, ''Агенция на ООН за бежанците''

По данни на ливанските власти около един милион души са били разселени, което е приблизително 20 процента от цялото население. Страната е дом и на  близо милион и половина сирийски бежанци и се намира в тежко политическо и икономическо положение. Ето защо, според международните организации, финансовата подкрепа трябва да се увеличи драстично, за да се осигурят основни услуги и инфраструктура. 

Всички наши програми сред които Върховният комисариат на бежанците и много други, всички ние се нуждаем от пари. В началото на тази седмица заедно с правителството отправихме апел. 

Иво Фрейсен, представител в Ливан, ''Агенция на ООН за бежанците''

Миналата неделя Европейската комисия обяви 10 млн. евро за хуманитарна помощ. ЕС също така многократно е призовавал за прекратяване на огъня в Газа, а сега и в Ливан. Но по-силен дипломатически натиск е от решаващо значение.

Там ние нямаме никакво влияние като хуманитарни работници. Можем само да посочим какви са последиците от това, че не се вземат решения и нещата не се променят. И ако случаят е такъв, тогава всички трябва да се подготвим за все по-голяма, несигурна хуманитарна катастрофа.

Иво Фрейсен, представител в Ливан, Агенция на ООН за бежанците

Израелските военни заявиха, че сухопътната операция в Ливан е насочена към унищожаване на инфраструктурата, използвана от Хизбула за нападения срещу нейни граждани отвъд границата. Но иранският ракетен удар по Израел беше поредната стъпка в ескалацията на конфликта.