Свят

Африкански работници и мигранти не са приемани в убежищата в Ливан

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Под заплахата от постоянни израелски удари по Ливан и столицата му Бейрут работниците мигранти, живеещи в засегнатите райони, се озоваха на улицата. Приютите, които приемат ливански семейства, отказват да приемат над 150 работници от африканската държава Сиера Леоне. 

Мисля, че сега имаме ясна представа как работи расизмът в Ливан. Защото дори и в тази ужасна ситуация, в която всички се намират, те все още ни отхвърлят, защото сме мигранти. Също така нямаме достъп до приюти. Виждаме в интернет, че имат свободни места. А когато дойдем ни казват, че не могат да ни приемат.

Мариам, активист от Сиера Леоне

Ненех Джалох пристига в Ливан от Сиера Леоне преди две години и работи в кухнята на ресторант. Когато бомбите започнали да падат, тя била принудена да напусне дома си в бежанския лагер Сабра. 

Не се чувстваме добре. Много от нас загубиха работата си. Затова молим когото и да е за помощ.

Ненех Джалох, разселен работник мигрант

Група активисти в Ливан е успяла да осигури подслон за някои от жените, но много други остават на улицата, без да се вижда ясно решение. Някои работници търсят подслон, докато други се надяват да се върнат у дома, за да избягат от войната. Но за всички тях двойната заплаха от бомби и расизъм само се е засилила по време на конфликта.

Работниците мигранти в Ливан страдат от прословутата система за спонсорство, известна на арабски като „кафала“. Правозащитниците я описват като форма на „неоробство“. В рамките на системата „кафала“ работниците мигранти са обвързани със своите работодатели. Паспортите често се конфискуват при пристигане и не се връщат, докато работникът не замине. Съдбата им зависи от техните работодатели, които ги подлагат на дълги работни часове, изолация и понякога отказват основни права като почивни дни. Според Движението за борба с расизма, ливанска застъпническа група, системата „кафала“ дехуманизира работниците, като ги лишава от правото да вземат лични решения, включително да създават семейства.

Тук се усеща расизмът. С нас са се отнасяли много зле през годините, но не сме очаквали, че ще получим подобно отношение и в тази ситуация. Дори не могат да си представят, че и ние сме хора.

Мариам, активист от Сиера Леоне

По данни на Международната организация по миграция в Ливан живеят над 160 000 работници мигранти.