Европа

Русия ускорява въздушните удари в Донбас

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Русия е удвоила въздушните си удари, за да деблокира офанзивата в Донбас, източна Украйна. В тях участва и един от най-модерните руски изтребители – СУ-35. 
При обстрел в град Бахмут са били убити най-малко 7 души, още шестима са ранени. 
Встрани от бойните действия Москва ускорява плановете си за анексиране на вече завзети територии. Раздават се руски паспорти на жители на Бердянск в Запорожка област. Подготвя се провеждане на референдум сред местното население с цел законово обезпечаване на незаконната анексия. 
Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоя за налагане на забрана за пътувания за всички руски граждани. 

 

Не можете да превърнете Европа в супермаркет, където няма значение кой влиза – основната цел е купувачът да плати за стоката. Затова визовите ограничения за граждани на Руската федерация са справедливи и всички защитници на европейските ценности трябва да настояват за тях. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно в сравнения със земята източен град Мариупол текат възстановителни дейности. Включително в сградата на драматичния театър, напълно разрушена при руски бомбардировки през март. 
Повече от 4 месеца, след като бяха изровени тела на цивилни жертви в киевското предградие Буча – първо доказателство за извършени военни престъпления – местните власти започнаха да погребват загиналите. От 458-те цивилни, убити по време на окупацията на града, около 50 още не са идентифицирани.