Общество

"Топлофикация - София" дължи 829 млн. лв. на "Булгаргаз" (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Toplofikacia BGNES Снимка: BGNES

"В "Топлофикация София“ ЕАД е получено запорно съобщение за блокиране на средства на Дружеството, инициирано от "Булгаргаз“ ЕАД. Запорът е за 23 789 млн. лева и е наложен върху само една банкова сметка. Претендираната сума е част от дълга към "Булгаргаз“ ЕАД в размер на 829 млн. лева. Водят се активни разговори с обществения доставчик, като се обсъждат различни варианти за погасяване на процесното задължение". Това се казва в Позиция на дружеството.

"Към настоящия момент е спряно налагането на запори върху останалите банкови сметки на топлопреносното предприятие и се очаква до края на настоящата седмица да се вдигне наложената обезпечителна мярка. Възникналата ситуация по никакъв начин не нарушава оперативната дейност, както и не създава пречки за началото на предстоящия отоплителен сезон.

В изпълнение на действащата нормативна уредба "Топлофикация София“ ЕАД има готовност да стартира предстоящия отоплителен сезон в гр. София. Според изискванията на разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяване, за да започне масово включване на централното отопление е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване за следващите 7-10 дни. Към днешна дата не са налице горните хипотези, за да бъдат предприети действия от страна на Дружеството по масово включване на отоплението в гр. София", съобщават още от Дружеството.

Терзиев: Няма проблем по отношение на дейността на "Топлофикация София"

Говорих с изпълнителния директор на "Топлофикация София" и той каза, че е запорирана само една от сметките, няма проблем по отношение на дейността на дружеството и предоставянето на топлофикационната услуга. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столичния общински съвет, прададе БТА.

По-рано днес от "Булгаргаз" ЕАД потвърдиха, че дружеството е запорирало сметките на "Топлофикация София" ЕАД.

Терзиев каза, че е разговарял с директора на дружеството Петър Петров, който го е уверил, че няма риск за подаването на топлофикационната услуга и че запорирането на сметки се случва сравнително регулярно, когато идва отоплителния сезон. Става въпрос за запор на само една от сметките на "Топлофикация" като запорът е за 25 млн. лв., поясни кметът. Според него има голям системен проблем, тъй като дружеството има 1,6 млрд. лв. задължения. Изключително нужно е да работим с държавата, тъй като и транспортът, и "Топлофикация" изискват активна роля на държавата, което е много трудно в състояние на постоянен изборен процес, където трудно се поема отговорност и се вземат решения, заяви столичният кмет.

Той съобщи, че ще организира срещи с министър-председателя и с отделни министри, за да се изработят пътни карти за решаването на всички проблеми. Без едно добро партньорство няма как със собствени средства, да покрием такива големи финансови дупки навсякъде, каза кметът Терзиев.

По неговите думи проблемът с "Топлофикация" е системен и очаква от ръководството, което беше сменено през лятото, да представи дългосрочен план за оздравяване на дружеството.

На въпрос за какъв период са натрупани тези 25 млн. лв. и на каква стойност възлизат другите просрочени задължения Васил Терзиев каза, че не може да даде точна разбивка и че те са натрупани за много години. С колективни усилия ще трябва да се направят доста усилия за промяна на работата на тези дружества, заяви кметът Васил Терзиев.