Политика

Столичният общински съвет провежда извънредно заседание поради финансова криза в градския транспорт

От Euronews България Euronews България
Stolichen Obshtinski Savet BGNES Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди днес вземането на над 18 млн.лв. заем за градския транспорт в София. Това бе решено днес на съвместно заседание на комисията по финанси и бюджет, комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация и комисията по транспорт и пътна безопасност, съобщи на брифинг общинският съветник и председател на комисията по транспорт Иван Таков, написа БТА.

Той каза, че комисията реши да бъде взет заем от 15 млн. лв. от Столичната община към "Столичен автотранспорт" ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД плюс 3,3 млн. лв. допълнително за двете дружества по бонусната система за служителите, която вече е разписана и обещана предварително. Знаем, че не се решава изцяло проблема, но поне ще имаме спокойствие, че до ноември, когато се очаква да бъде направена актуализация на бюджета на Столичната община, каза Иван Таков.

Според него така поне временно ще бъде подсигурено адекватното функциониране на градския транспорт и няма да има риск от спирането му. Надяваме се на разум и това решение да бъде прието на предстоящото днес заседание на Съвета, посочи Таков.

Необходимо е държавата незабавно да изплати парите, които дължи на градския транспорт на София. Това заяви общинският съветник от местна коалиция КОД Вили Лилков пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС).

Настояваме министърът на финансите да бъде извикан на сесията на СОС и да обясни 25 млн. лв. или 50 млн. лв. ли са задълженията и колко са платени, заяви Лилков. Не може ние да поемаме задължения, да плащаме лихви по тях, при положение, че това е задължение на държавата, подчерта общинският съветник.Той обърна внимание, че държавата "регулярно, години наред поставя общината в това състояние".

Общинските съветници Пламен Данаилов от "Има такъв народ" (ИТН) и Карлос Контрера от ВМРО съобщиха, че са входирали нов проект за решение, който считат, че решава напълно проблема в градския транспорт на София.

Данаилов обясни, че проектът им включва отпускане на средства към Центъра за градска мобилност (ЦГМ), с които дружеството да се разплати с транспортните оператори, като по този начин да се погасят всички просрочени задължения. Много важна тема са и неплатените застраховки, посочи общинският съветник от ИТН.

Карлос Контрера от ВМРО посочи, че внесеният от него и Пламен Данаилов доклад ще реши проблема напълно. "Докладът на кмета е само частично решение, което по никакъв начин не регулира системата", смята Кантрера. Той апелира общинските съветници да не работят на парче, а да вземат окончателно решение, с което ще поправят грешките, които са възникнали с приемането на неизпълнима рамка на градския транспорт.