Икономика и технологии

Милен Велчев: Загуба на европейско финансиране би била неприятна, но не и катастрофална

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

България може да изгуби над 2 млрд. евро от парите по Плана за възстановяване заради проваленото последно заседание на 50-ото Народно събрание и неприемането на заложените реформи в енергетиката. Какви ще са последствията за финансовата политика на държавата и има ли връщане назад? Гост по темата е бившият министър на финансите Милен Велчев

 

Ето какво сподели той:

Ако се стигне до загубата на тези пари – защото има все още някои условности – последиците ще са доста неприятни, но не катастрофални. Неприятното е, че част от разходите, които вече са направени за сметка на тези европейски пари, ще трябва да бъдат компенсирани от националния бюджет.

Има риск от увеличаване на държавния дълг, ако нищо не се промени. Но голяма грешка би било да не реагираме. Разумната политика изисква затягане на коланите в други сфери.

Връщаме се отново към темата дали трябва да се планира бюджет с 3% дефицит, който не осигурява необходимите буфери в такива непланирани случаи. Правилната политика би била в период на растеж – в какъвто сме в момента – България да планира бюджет, близък до балансирания.

Цялото интервю вижте във видеото.