Свят

Временният лидер на "Хизбула": Готови сме за израелско нахлуване в Ливан

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Временно изпълняващият длъжността лидер на „Хизбула“ обеща да продължи войната с Израел и заяви, че бойната групировка е готова за дълга борба, дори след като голяма част от висшето ѝ командване беше унищожена, включително лидерът Хасан Насрала.

„Знаем, че битката може да е дълга, но сме готови за всякакви възможни развития на ситуацията. Дори ако израелците решат да влязат по суша, силите на съпротивата са готови за сухопътен бой“, заяви Наим Касем, заместник-генерален секретар на "Хизбула".

През последните 10 дни израелските удари убиха Насрала и шестима от неговите висши командири и служители и поразиха, според военните, хиляди цели на бойците в голяма част от Ливан. Въпреки тежкия удар, който „Хизбула“ понесе, изпълняващият длъжността лидер Наим Касем заяви бойците на групировката са готови - като отбеляза, че убитите командири вече са заменени.

„В партийната структура на лидерите има заместници на командирите и алтернативни резерви, които са готови, когато някой командир е ранен, на който и да е пост. Предприехме процедури, така че заместниците да заемат постовете след всичко, което се случи“, увери Касем.

Член-основател на „Хизбула“, който е бил дългогодишен заместник на Насрала, Касем ще остане на поста си, докато ръководството на групировката не избере негов заместник.Човекът, който се очаква да заеме висшия пост, е Хашем Сафидине, братовчед на Насралла, който ръководи политическите дела на групировката.

Ще изберем генерален секретар на партията възможно най-скоро, съгласно одобрения механизъм за избор в партията. Ще попълним ръководството и постовете по стабилен начин. Бъдете сигурни, че изборът ще бъде лесен, защото е ясен и защото сме с едно сърце“, каза още врменният лидер на "Хизбула".

По данни на Министерството на здравеопазването през последните две седмици в Ливан са загинали над 1000 души, като близо една четвърт от тях са жени и деца.

„Загубата на много командири, включително на най-значимия, негово превъзходителство, и въпреки нападенията срещу цивилни граждани в цял Ливан пред очите на света, и въпреки многото жертви, ние няма да отстъпим от нашите честни и почтени позиции. Ислямската съпротива ще продължи да се противопоставя на израелския враг, подкрепяйки Газа и Палестина, защитавайки Ливан и неговия народ и отговаряйки на убийствата на цивилни граждани", категоричен бе Наим Касем.

 

 

Страх в Бейрут, цивилните молят Израел за милост

След като Израел  изпрати ясно послание, че нито една част от Ливан не е извън обсега на техните ракети, страх скова жителите на Бейрут. И докато едни се оповават в Бог, други директно отправиха призви към Тел Авив - за милост към цивилните.

Малик Сардук, жител на град Бейрут: Това, което се случва, е нещо, което никога не сме очаквали. Последното нещо, което мислехме, че ще се случи, беше бомбардировката над Бейрут. Това е нещо огромно, неописуемо, просто погледнете сцената. Гледате, но не можете да я опишете, Няма думи, които да опишат ситуацията! Всички са уплашени, но ние разчитаме на Бог.

Имад Мансур, жител на град Бейрут: Преди бомбардировките бяха далеч от нас. Сега вече не знаем къде ще ни ударят. Вече навсякъде се бомбардира.

Кходор Заарур, местен жител: Всички са разстроени от това, което става, не само в Бейрут. Независимо дали се случва в Бейрут, Дахие или Бекаа, не сме ли всички в една държава? Арабите са едно. 

Али Абу Халил, разселено лице от Южен Ливан: Те трябва да облекчат малко цивилните. Техният проблем е със съпротивата, Хизбула. Нека израелците, не знам, проявят малко милост към нас, цивилните.

 

 

 

 

Израелските сили провеждат наземни рейдове в Южен Ливан

Израелската армия е започнала "ограничена и локализирана" операция срещу шиитската групировка Хизбула в Южен Ливан, предават световните агенции, позовавайки се на съобщение на ЦАХАЛ.

Посочва се, че се провеждат "целенасочени наземни рейдове, базирани на прецизна разузнавателна информация". Целите са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за общностите в Северен Израел, пише в изявление на армията. Сухопътните сили са подкрепяни от ВВС, които нанасят "прецизни удари" по военни мишени в района.

Тези информации последваха изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, че Израел е информирал Вашингтон за извършването на ограничени сухопътни операции в Ливан.

Няма съобщения за преки сблъсъци между израелски войници и бойци на Хизбула, които за последно са участвали в наземни боеве на ливанска земя по време на войната през 2006 г.

Премиерът на Израел отправи предупреждение към Иран, дни след като при въздушен удар в южен Бейрут бе убит лидерът на Хизбула Хасан Насрала.

Всеки ден иранският режим потапя целия регион все по-дълбоко в мрак и война. Всеки ден неговите марионетки биват елиминирани. Попитайте Мохамед Дейф, попитайте Насрала. Няма място в Близкия изток, до което Израел да не стигне. Ще отидем навсякъде, за да защитим народа и страната си.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел 

По-рано израелските военни обявиха три общности по северната граница на Израел за "затворена военна зона" – мярка, смятана за предвестник за сухопътна инвазия в Ливан.

Заповедта ограничава влизането и излизането от общностите само до военни сили. Градовете са Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади.

Западен дипломат в Кайро, чиято страна е пряко ангажирана в усилията за деескалация, каза, че израелска наземна операция в Ливан е "неизбежна".

Междувременно израелските сили нанесоха нови удари по южни райони на Бейрут, като целта са били сгради, в които има обекти на Хизбула. Живеещите в тях са били призовани да се евакуират.