Свят

Експерт: Очаквам израелска сухопътна офанзива в Южен Ливан

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Очаквам израелска сухопътна операция в Ливан, но не за да завладее целия Ливан, Израел няма изобщо такива амбиции. Проблемът е в южната част, която е погранична със северните райони на Израел. За там има една резолюция на ООН, която е спазвана известен период от време и от двете страни, за обособяването на една буферна зона с цел изтласкването на Хизбула от нея, за да не може оттам да изстрелва различни снаряди, ракети или да предприема други подобни действия към северните погранични райони на Израел.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime доц. Мира Майер – експерт по конфликтите в Близкия изток и университетски преподавател.

„Ливанското правителство, изобщо ливанската държава, има много малко начини за въздействие върху Хизбула. Например, след ливанската гражданска война, абсолютно всички въоръжени отряди, които съществуваха на територията на тази страна, предадоха оръжието си. Хизбула не го предаде“, отбеляза доц. Майер.

По нейните думи има напълно реален риск от бежанска вълна към Европа, вследствие на дестабилизацията и ескалацията на военните действия в Ливан.

 

Целия разговор вижте във видеото.