Европа

Парламентарните избори в Австрия: Крайната десница се стреми към победа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Австрия гласува на оспорвани парламентарни избори, на които крайнодясната "Партия на свободата" се стреми да постигне първата си историческа победа. Партията използва тревогите на избирателите относно имиграцията, инфлацията и войната в Украйна. Победата не е сигурна, тъй като последните проучвания сочат близка надпревара. Според тях, подкрепата за "Австрийската партия на свободата" е 27%, за консервативната "Австрийска народна партия" на канцлера Карл Нехамер - 25%, а за лявоцентристките социалдемократи - 21%.

Надпреварата ще бъде напрегната - затова искам да гласувам.

Изабел Хакер, гласоподавател от Виена

През юни "Партията на свободата" за първи път спечели за малко общонационален вот на изборите за Европейски парламент, които донесоха успехи и на други европейски крайнодесни партии. Но това не притеснява някои избиратели. 

Честно казано, без значение за какво ще гласуваме, имаме президент, който няма да се закълне в определени хора. Според мен тези, които се класират на първо и второ място, трябва да сформират коалиция. Предполагам, че изборите ще бъдат челна надпревара между "Партията на свободата" и "Народната партия". 

Марио Креман, гласоподавател от Виена

А други смятат, че пред новите победители на изборите предстоят много отговорни решения. 

От моя гледна точка трябва да има двупартийна коалиция. А какво трябва да се промени? Трябва да се промени миграционната политика, трябва да има промяна в здравната система и в образованието. 

Таня, избирателка от Виена

Нарастващата инфлация и слабият икономически растеж доведоха до скок от 11 пункта в проучванията за "Партията на свободата" и нейният лидер Херберт Кикъл от последните избори през 2019 г. насам. Повече от 6 милиона души на възраст 16 и повече години имат право да гласуват на изборите.