Европа

Планира се въвеждането на задължителна военна служба в Хърватия от 2025 г.

От Euronews България Euronews България
Croatia Military Draft AP Снимка: AP, архив

Задължителната двумесечна военна служба в Хърватия се планира да започне от началото на 2025 г., но въпреки уверенията на министерството на отбраната и на въоръжените сили, че са готови да започнат обучения на 1 януари, остава неясно дали това ще се случи заради нуждата от политическо споразумение на най-високо равнище, отбелязва агенция ХИНА, предаде БТА.

Министърът на отбраната Иван Анушич заяви няколко пъти през седмицата, че ръководеното от него министерство и въоръжените сили са напълно готови да въведат основно военно обучение от 1 януари 2025 г.

Инструкторите са готови, а за настаняване на наборниците са предвидени три места. Информирахме министър-председателя и президента. Чакаме политическо решение и консенсус. Готови сме да започнем, когато бъде взето политическото решение – от 1 януари, от 1 юни или от 31 август. Само ни кажете кога и ще започнем.

Иван Анушич, Министър на отбраната на Хърватия

За да бъде въведена наборна военна служба от 1 януари, са необходими изменения в Закона за отбраната. Понастоящем законът предвижда, че военната служба е с продължителност шест месеца, а не предложените два месеца. Освен това законът гласи, че „задължителна военна служба или гражданска служба се изисква по закон само в случаи на непосредствена заплаха или във военно време“, пояснява агенция ХИНА.

Задължителната военна служба в Хърватия беше отменена през 2008 г. и оттогава тя е доброволна. Променящата се ситуация в областта на сигурността в Европа и света обаче накара правителството да преразгледа възможността за повторно въвеждане на някаква форма на военна служба, посочва агенцията.

Този въпрос не е възникнал поради нечия прищявка. Ние наблюдаваме какво се случва около нас и какво правят други отговорни правителства. Трябва да бъдем отговорни, а не самодоволни и да се преструваме, че всичко около нас е наред, когато има много кризисни огнища.

Андрей Пленкович, Министър-председател на Хърватия

Той спомена руската агресия в Украйна, нападението на „Хамас“ срещу Израел, напрежението в Косово, заплахите от незаконната миграция и поредицата от терористични нападения в Европа през последните 15 години.

В края на август президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Зоран Миланович отново заяви, че въвеждането на задължителна военна служба трябва да бъде решение на правителството, а не нечия политическа програма.