Европа

Сърбия се готви да върне задължителната военна служба

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Ако сръбският парламент потвърди решение на правителството, младите мъже в Сърбия ще се върнат в казармата за 75 дни. 60 от тях ще преминат в специализирано обучение, а 15 – в учения.

Ето и някои мнения:

"Аз съм против, ако ме засяга лично, иначе не се интересувам от армията."

"Абсолютно "за". Армията е необходима, в нея няма нищо лошо. Ако са 75 дни служба, това не ни трябвало да затрудни много мъже. Но срокът е много малък."

"Ако бъде одобрено, бих служил в армията. Това е дълг за всеки от нас."

Задължителната военна служба в Сърбия беше прекратена през 2011 г. Оттогава момчетата и момичетата на възраст между 19 и 30 години могат да служат доброволно. Според бивш военен, връщането на задължителната казарма сега е знак, че в мирно време попълването на въоръжените сили не върви с желаните темпове.

 

Армията беше унищожена в последните 13 години, защото имаше изтичане на кадри, а нови не постъпваха. Не се обучаваха войници.

о.р. ген. Драган Паскаш – бивш началник на генералния щаб на сръбските въоръжени сили

В Хърватия също се обсъжда връщането на задължителната военна служба. Макар че още няма решение, от следващата година между 4000 и 4500 младежи могат да преминат задължително военно обучение в рамките на 60 дни. Темата би могла да се използва в кампанията за президентските избори.

 

Много политици в Хърватия, които повдигат въпроса за военната служба, гледат повече към Сърбия, отколкото към Украйна или Близкия изток. Следователно това е политическа тема, която има своите адресати в десния спектър. Но трудно може да пусне корени.

Игор Табак – военен анализатор от Загреб

В Европа наборна военна служба има в балтийските, скандинавските, някои средиземноморски страни, в Австрия и Швейцария. Германия и Нидерландия обмислят прилагането на "шведския модел" на селективно набиране на доброволци.

В двете страни конституцията дава право на гражданите да откажат да служат по етични съображения.