Икономика

Бъдещето на "Фолксваген": Волфсбург, седалището на компанията, може да се превърне във "втори Детройт"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Работници в завода на "Фолксваген" във Волфсбург протестираха през седмицата, докато техните синдикални представители водеха тежки преговори с работодателя.

Надеждите на служителите са да бъдат спрени евентуални съкращения или затваряне на производствени съоръжения.

Притесненията на работниците във Волфсбург, където се намира централата на "Фолксваген", са за бъдещето на самия град.

Това е ужасно за Волфсбург, защото той е домът на "Фолксваген". Ще трябва да затворим много магазини тук. Това ще се превърне във "втори Детройт". Волфсбург може да последва съдбата на американския град.

Луиджи Катапано – администратор във "Фолксваген"

Марката "Фолксваген" е навсякъде в града с население от 120 000 жители. От спортната зала до магазините за туристически сувенири. Има дори музей на автомобилната индустрия.

Заводът на "Фолксваген" е индустриалното сърце на целия регион. Исторически градът е изграден около завода и всичко зависи от развитието на този завод.

Щефен Шмидт – говорител на синдиката IG Metall

60 000 души, живеещи във Волфсбург и околностите, работят за "Фолксваген". Това означава, че голяма част от местната икономика зависи от автомобилните работници.

Дори хората, които не работят за компанията, усещат нейното влияние.

За Волфсбург "Фолксваген" е най-големият работодател, градът се развива единствено благодарение на компанията. Тя е неговото ядро.

Ханс-Юрген Клаасен – жител на Волфсбург, журналист

Кметът на града каза за Euronews, че "Фолксваген" допринася за икономическия подем и социалната стабилност във Волфсбург.

Има и силен емоционален аспект: повечето жители управляват автомобил от тази марка и имат роднини, които работят за компанията.

„За мен е катастрофа. Ние сме едно семейство във "Фолксваген". Дядо ми и баща ми са работили тук, аз работя тук и синът ми също работи в компанията“, казва Луиджи Катапано.