Свят

Валери Тодоров: Възможността за използване на ядрени оръжия от срана на Русия не бива да се подценява

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Поглед към войната в Украйна и посещението на украинския президент Зеленски в САЩ. Макар Вашингтон да не даде разрешение Киев да използва ракети с далечен обсег срещу цели в Русия, Путин обяви промяна в ядрената доктрина на Русия.

Ако Западът разреши да използва далекобойни системи за удари по обекти в руска територия, то тогава Русия ще разглежда това като атака от държави, които също притежават ядрен потенциал. Подтекстът на това предупреждение е, че с далекобойни удари по стратегически обекти може да се обезсилва руският военен конвенционален и стратегически, включително и ядрен, потенциал.  Това заяви в студиото на Euronews Primetime журналистът Валери Тодоров. 

Въпреки че звучи като предупреждение, аз мисля, че при една ескалация на бойните действия, не може да се изключи нищо. Списъкът със заплахи, които Русия признава, се разширява. Опасенията на Русия са, че с далекобойните системи може да бъде разрушаван техен стратегически потенциал.

„В условията на тази война, в която Русия очевидно не е убедителна военна сила, използването на ядрените оръжия не бива да се подценява. Общественото мнение и в САЩ е изключително разделено за това каква политика да се възприеме по-нататък спрямо Русия“, коментира още Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото.