Култура

Актрисата от филмите „ Хари Потър“ Маги Смит почина на 89 години

От Euronews България Euronews България
Maggie Smith AP Снимка: AP

Актрисата Маги Смит, известна от филмите за Хари Потър и „Имението Даунтън“, почина на 89-годишна възраст, съобщи семейството ѝ.

Легенда на британската сцена и екран, тя е носителка на два „Оскар“-а - за „Премиерата на мис Жан Броуди“ през 1970 г. и „Калифорнийски апартамент“ през 1979 г., пише Би Би Си.

В изявление на синовете ѝ Тоби Стивънс и Крис Ларкин се казва:

„С огромна тъга трябва да съобщим за смъртта на нашата майка, Маги Смит. Тя почина мирно в болница рано тази сутрин, петък, 27 септември. Тя беше с приятелите и семейството си в края на живота си. Тя оставя двама сина и петима любящи внуци, които са съкрушени от загубата на своята изключителна майка и баба. Бихме искали да използваме възможността да благодарим на прекрасния персонал на болница „Челси и Уестминстър“ за грижите и безрезервната доброта през последните ѝ дни, се казва още в него.

„Благодарим ви за всички любезни послания и подкрепа и ви молим да уважите личното ни пространство в този труден момент“, добавя се в изявлението.

Хю Боневил, който участваше в „Имението Даунтън“ заедно с дама Маги, изрази почитта си, като каза:

„Всеки, който някога е имал обща сцена с Маги, ще потвърди нейния остър поглед, остроумие и невероятен талант. Тя беше истинска легенда на своето поколение и за щастие ще продължи да живее в толкова много великолепни екранни изпълнения. Изказвам съболезнования на момчетата й и на цялото й семейство.“

Във филмите за Хари Потър дама Маги играеше язвителната професорка Минерва Макгонагъл, известна със заострената си шапка на вещица и суровия си маниер с младите магьосници в Хогуортс.

Някои от другите ѝ най-запомнящи се роли включват филма на Merchant Ivory от 1985 г. „Стая с изглед“, в който тя играе придружителката Шарлот Барлет, придружаваща Луси Ханичърч на Хелън Бонъм Картър в Италия.

Ролята ѝ носи номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“.

Кариерата ѝ започва в театъра, но първата си номинация за „Бафта“ получава през 1958 г. в мелодрамата „Няма къде да отида“.

През 1963 г. Лоурънс Оливие ѝ предлага ролята на Дездемона в Националния театър, за да играе срещу неговия Отело, а две години по-късно тя е превърната във филм с оригиналния актьорски състав, като Смит е номинирана за „Оскар“.