Европа

Италия иска ревизия на забраната за продажба на двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Италианското правителство иска да обсъди отново спирането на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европейския съюз от 2035 г. По тази причина министърът на бизнеса и производството в Италия Адолфо Урсо ще поиска да се внесе „клауза за преразглеждане“ на регламента, с който се налага забраната. Искането идва в сложен период за европейския автомобилен пазар тъй като през август са регистрирани с 18% по-малко автомобили в сравнение с миналата година, като спадът е много ясно изразен в Германия и Франция.

Като се имат предвид вече изнесените данни както за производството на автомобили на нашия континент, което се е сринало, така и за покупката на електрически автомобили, която значително е намаляла, вече сме сигурни, че с този график няма да бъдат постигнати целите, определени за 2035 г.

Адолфо Урсо Министър на бизнеса и производството в Италия

Преразглеждането, според италианското правителство, трябва да отложи влизането в сила на забраната, да я промени, като въведе изключения за автомобили, задвижвани с биогорива, или да я обвърже с по-големи инвестиции, които да я направят постижима.

Вероятно ще има две решения, които можем да вземем. Това за запазване на такава амбициозна цел, като се създадат условия за ускоряване: да се гарантират ресурси, технологична неутралност и стратегическа автономност. Или ако не успеем да направим всичко това, просто ще трябва да преминем към един подчинен път, а именно да отложим целите.

Адолфо Урсо Министър на бизнеса и производството в Италия

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че подкрепя ускоряването на обсъждането, но иска да запази 2035 г. като дата за спиране на продажбите. Други държави може да подкрепят италианското предложение, но Европейската комисия трябва да предложи ускоряване на прегледа на забраната.