Euronews Primetime

Икономист: Ако осигурим повече количества, „Булгаргаз“ може и да е на печалба

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Ако се свърши необходимата работа ще има газ до края на годината. Ако не се свърши, най-вероятно пак ще има, но ситуацията ще бъде много по-нестабилна, с много повече въпросителни.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Калоян Стайков, главен икономист в Института по енергиен мениджмънт.

По думите му, пазарите са силно нестабилни още от миналата година. През тази година, нестабилността и страхът, който движи пазарите са се увеличили. Мерките и действията на правителството трябва да са насочени в посока да се намалява тази нестабилност и несигурност.

 

Не е добра идея да заменим един монополист с друг, т.е. да имаме доставки само от една страна. Напротив, трябва да се търси конкуренция и най-добрите условия при тези доставки.

Според икономиста, правителството се е фокусирало да осигури до нула необходимите доставки. Въобще не си дава сметка, че в цяла Европа ще има недостиг. Така че дори и да осигурим по-големи количества, ще могат да се търсят възможности за препродажба. В този процес „Булгаргаз“ може да реализира и печалба.

По повод алтернативните доставки, Стайков каза, че за момента няма абсолютно нищо сигурно, тъй като офертата за 7-те танкера все още не е приета. Подготвя се нова оферта, която не стана ясно дали ще заменя тези 7 танкера или търси допълнителни количества. Единственото, което имаме е пълното количество, което от юли месец идва от Азербайджан.

Следващата добра новина ще дойде когато бъде пуснат в експлоатация интерконекторът с Гърция, което ще намали цената на количествата азерски газ.

 

Да преговаряме с „Газпром“ изглежда несериозно, защото дори и да постигнем някакво споразумение, не сме сигурни дали тези количества ще бъдат отпуснати.

Стайков даде пример с намалените доставки за европейските страни, които приеха условията на „Газпром“ да плащат газа в рубли. Евентуален вариант би бил, ако осигурим цялото количество и потърсим възможност за допълнителен внос от „Газпром“. Тоест това да бъде излишъкът от потреблението в страната и след това този излишък да може да се продаде на други страни, тогава може би има смисъл.

Вариантите пред цената на парното са два. Първият е да се следва пазарната цена на газа, в следствие на което част от домакинствата ще изпитат затруднение да си плащат сметките и ще трябва правителството да ги подпомага. Другият вариант е да се подходи както миналата година – да се осигурят субсидии за енергийните компании и така да се намали натискът за увеличение на цените.

Вижте цялото интервю във видеото.