Политика

Скандал в парламента, извикаха на изслушване вътрешния министър заради сигнали за купуване на гласове

От Euronews България Euronews България
Atanas Ilkov BGNES Снимка: БГНЕС

Предпоследният работен ден за депутатите започна със скандал. Два часа не успяха да започнат работа по същество. Причината -в залата трябваше да дойде вътрешният министър Атанас Илков. В последният момент обаче той обявил, че има работа по неотложност. А това доведе до напрежение в залата.

 

Дейността на всеки един директор е на постоянен мой мониторинг и тогава, когато установя, че има действия, които са в някаква пристрастна посока или насочени към основателни притеснения за някакви нарушения, аз ще бъда безкомпромисен и това го казвам от трибуната на Народното събрание.

Това заяви в пленарна зала служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

„Организацията и произвеждането на изборите за 50-ото НС започна с един мониторинг на цялостната организация и дейността на МВР, а именно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Техните представители бяха в МВР където ги запознахме с всички дейности, които са свързани с обезпечаване сигурността преди, по време на и след изборния процес а така също и на обществения ред, защото той също е важен за едно нормално протичане на изборите така че гражданите да почувстват спокойствие и без проблем да се явят пред изборните секции за да изразят своя вот“, подчерта Илков. Той отбеляза, че Представителите на ПАСЕ са посетили и много областни дирекции, където са били запознати с цялостната дейност по обезпечаването на изборния процес.

Вътрешният министър посочи, че такъв мониторинг е извършен и от Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, като представителите ѝ са били запознати с цялостната координация и организация на всички институции в държавата които имат отговорност и компетентност по организацията и провеждането на изборите за 50-ото НС.

Във връзка с организацията по обезпечаването и произвеждането на изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г., вътрешният министър обърна внимание, че вече е създадено Национално междуведомствено звено за изборите със заповед на Прокуратурата, МВР и ДАНС, която ще следи всички действия по отношение цялостната организация и всички сигнали, които постъпват преди и по време на изборите, така че да има един много сериозен мониторинг, сигналите да се докладват своевременно и проверките, които се извършват по тях, да бъдат в пълни обем и обхват.

„Като основна задача пред нас стои всички онези лица, за които имаме данни, че участват в предходни избори в купуването и продаването на гласове, тези лица са изведени и по отношение на тях са предприети всички действия, свързани с тяхното обезпечаване, така че да имаме поглед върху тях и да съсредоточим нашите усилия, така че да не допуснем те да участват отново в този процес“, подчерта той.

По-рано днес Хамид Хамид от ПГ на ДПС поиска пленарна зала да се произнесе с процедура веднага вътрешният министър да се яви на изслушване.

Атанас Атанасов от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ посочи от парламентарната трибуна, че темата за борбата с изборната търговия е изключително важна.

Предложението на Хамид Хамид Атанас Илков да се яви незабавно в пленарна зала на Народното събрание бе подкрепено със 174 гласа „за“, нито един „против“ и 5 „въздържали се“.

 

Прокуратурата, МВР и ДАНС създават Междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори. 

Целта  да се гарантират в максимална степен политическите права на гражданите, както и да се осигури бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с провеждането на вота Звеното ще се ръководи от заместник-главния прокурор Елена Каракашева, като в него ще участват прокурори от Върховна прокуратура и представители на ръководствата на МВР и ДАНС. Ще се обменя и информация с Централната избирателна комисия.