Политика

Политолог: "Лигата на младите гласоподаватели" е като своеобразна изпитна сесия на политиците

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Започва петото издание на "Лигата на младите гласоподаватели" по повод предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Мащабната кампания се организира отново от Националния младежки форум (НМФ), Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентски клуб на политолога (СКП). Целта ѝ е да повиши информираността сред младите хора по важните политически теми и да скъси дистанцията между граждани и политици. В студиото на "Добро утро, Европа" коментира младият политолог Ивайло Илиев.

"Амбицията ни продължава да бъде именно в каузата на младите хора. Организираме за пети път тази кампания, която вече стана нещо като социален феномен за младите хора. В контекст на това, че младите сме повечето и студенти, включително и колегите, които организираме, "Лигата на младите господаватели" се превърна своеобразна изпитна сесия на политиците пред младите хора, а вече оценките от тези изпити, съответно ги вписват младите в бюлетините за гласуване", отбеляза Илиев.

"На предходните избори 2 в 1 на 9 юни, един доклад за младежкото участие на изборите беше изготовен от Националния младежки форум заедно със социологическа агенция Gallup International. Оказва се, че 45% от гласуващите между 18-29 години са упражнили првото си на глас, което е по-високо от средното за страната за всички възрастови групи. И това дава надежда, защото ето такива малки на пръв поглед послания,
но с такива малки стъпки успяваме да убедим младия човек да отдели буквално един час от своето време в неделния ден, 27 октомври", посочи той.

"Национален фронт за младежта е една симулативна по своята същност организация, обединение от повече младежки организации, които излизаме с все по-конкретни, ежедневни буквално искания, свързани с младежко овластяване, включване, младежки диалог, с обособяване на въпросното Министерство на Младежта, което колегите в Младежкия форум над 15 години сигурно вече застъпват като идеи", сподели Илиев.

"Тези няколко искани,които ще бъде залегнат в нашия голям дебат, който организираме отново за поредна година.
Ще бъде под формата този път на дебат между политическите представители и младежките представители. Т.е. тук вече искащите ще се срещнат с тези, от които зависят исканията и да видим как кандидатите за властта ще издържат този тест пред младите хора", допълни той.

 

Целия разговор вижте във видеото.