Бизнес и технологии

Кредитен консултант: Няма пряка връзка между затягането на правилата за ипотечни кредити и лихвите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

По-строгите правила за отпускане на кредити влизат в сила от 1 октомври. Ще стане ли по-трудно тегленето на ипотечен кредит, какво трябва да знаят бъдещите купувачи и ще промени ли затягането на правилата пазара на имоти? Гост по темата е кредитният консултант Георги Канайков

 

Ето какво сподели той:

БНБ наложи задължителни мерки, които банките у нас трябва да спазват. Изменят се 3 неща:

  • Срокът на кредита не може да бъде по-дълъг от 30 години
  • Съотношението дълг към доход не може да бъде над 50% на месец
  • Процентът на финансиране спрямо пазарната оценка не може да надхвърля 85

По отношение на третото изискване, няма ограничение от БНБ останалите 15% да идват от потребителски кредит, стига кредитоспособността на кредитоискателите да е достатъчна.

Промените се налагат от сериозния темп на растеж на ипотечното кредитиране.

Най-вероятно, на имотния пазар ще настъпи по-адекватен баланс между търсене и предлагане – в момента търсенето надскача предлагането. Навярно ще настъпи някаква близост до паритет. Предстои да разберем как това ще повлияе на цените.

По-скоро не очаквам промяна на лихвите по ипотечните кредити, тъй като те зависят най-вече от цената на привлечения ресурс. Повечето банки у нас набавят ресурса си чрез местния пазар под формата на депозити. Повишаването на лихвите по депозитите (което се наблюдава от 2022 г. насам, макар и с по-малки стъпки) би могло да вдигне и лихвите по кредитите.

 

Цялото интервю вижте във видеото.