Свят

Зеленски посети оръжеен завод в Пенсилвания и благодари на работниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

При извънредни мерки за сигурност украинският президент Володимир Зеленски оръжеен завод в Пенсилвания, който произвежда един от най-необходимите за Украйна боеприпаси, за да отблъсква руските сухопътни сили. Посещението му в завода за боеприпаси в град Скрантън даде началото на натоварено едноседмично посещение на Зеленски в САЩ, което има за цел да запази и дори да засили подкрепата за Украйна във войната с Русия.

Докато Зеленски беше в съоръжението, отвън група поддръжници на Украйна се събраха, за да му благодарят за посещението.

Много важно посещение. Трогателно е, че дойде тук, защото иска лично да благодари на работниците, защото те помагат на Украйна с производството на боеприпаси.

Лариса Салак – украинка, живееща в Скрантън

Заводът в Скрантън е един от малкото в САЩ, които произвеждат 155-милиметрови артилерийски снаряди, използвани за гаубици. Украйна вече е получила над 3 милиона снаряда от този калибър от САЩ.

В определен момент от войната украинските сили изстрелваха между 6000 и 8000 снаряда калибър 155 мм на ден. Тези темпове започнаха да изчерпват запасите на САЩ.

В отговор САЩ инвестираха във възобновяване на дейността на производствени линии и в момента произвеждат над 40 000 снаряда от този тип на месец с планове месечното производство да достигне 100 000.

Зеленски ще говори пред сесията на Общото събрание на ООН във вторник и в сряда в Ню Йорк, след което ще пътува за Вашингтон за разговори с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.