Политика

Политици и държавници поздравиха българите за Деня на Независимостта (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Политици и държавници отправиха послания към българския народ по случай 116 г. от обявяването на независимостта на България.

От Министерския съвет написаха във Фейсбук:

Днес отбелязваме 116 години от Независимостта на България - огромно държавно постижение, забележителен български дипломатически успех и ярък исторически пример за стремежа на нашия народ към демокрация, просперитет и международно уважение. 

Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски" участва в ритуала по издигане на националния флаг на хълма Царевец. Строят на курсантите беше приет от председателя на Народното събрание Рая Назарян.

Незвисимостта не е дар, а завет, Независимостта не е веднъж завинаги, а се отстоява всеки ден, заяви председателят на парламента. Рая Назарян подчерта, че Независимостта е воля за съзидание и я отстояваме, като я надграждаме. За всеки народ денят на Независимостта носи не само гордост, но е и обещание за бъдещето, добави тя.

Уроците на Независимостта са лесни за ума, но са трудни за сърцето, отбеляза Рая Назарян. Знаем, че общата цел се постига със съгласие, знаем, че със стискане на ръцете ще постигнем повече, отколкото с размахване на юмруци и бутане с лакти, заяви тя. Затова всяка година повтаряме уроците, за да помним и да постъпваме като предците си, добави председателят на парламента.

Днес, застанали пред величествения Царевец, ние отново си припомняме смисъла и цената на българската Независимост, посочи председателят на Народното събрание. 

В деня, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост. Това заявява председателят на ДПС Делян Пеевски в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията.

"И днес, 116 години по-късно, независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза", подчертава той.

"Честит 22 септември - Ден на независимостта на България! Това е акт, който предизвиква националната ни гордост, защото е осъществен изцяло със самостоятелните усилия на България. Това написа в профила си председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

"Това е и ден, на който отдаваме заслужена почит на всички онези държавници, извоювали нашата национална и политическа свобода.

Техните дела трябва да бъдат пример за нас и днес и да ни вдъхновяват в отстояването на националните интереси на България и за служба на Отечеството!", пише още Чакъров.

Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на България. Това написа във фейсбук съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.