Общество

Агенция „Митници“: Няма да бъдат загубени финансови средства при закупуването на сканиращо оборудване

От Euronews България Euronews България
Georgi Dimov Agenciq Mitnici BGNES Георги Димов, директор на Агенция „Митници“ , Снимка: БГНЕС

"Действията на Агенция „Митници“ са изключително и само подплатени със законови основания, ползвайки добри сходни европейски практики. Предметът на днешния разговор и публикациите в публичното пространство касаят рентгеново оборудване, което в своята същност е доставка по европейски инструмент за граничен и митнически контрол, допринасящи за опазване здравето, финансовите интереси и грижата по гранично-контролно пропускателни пунктове на Република България като външна граница."

Това заяви на брифинг директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов във връзка с изразените твърдения от страна на депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров и евродепутата Радан Кънев по отношение на проекта за закупуване на сканиращо оборудване за митнически контрол, написа БГНЕС.

„Проектът е изключително важен не само за България, той е важен и за целите на Европейския съюз. Договорът, който е сключен с избран от Агенция „Митници“ изпълнител, се изпълнява регулярно. Финансовите средства постъпват на основание план, изготвен от Агенция „Митници“, обясни Димов и увери, че интересите и на страната, и на ЕС по отношение на финансовите средства не са застрашени.

Димов е категоричен, че България и Агенция „Митници“ няма да изгуби финансови постъпления във връзка с конкретния проект. „Агенция „Митници“ във всеки един етап от проекта е в комуникация с Европейската комисия и ръководителите на инструмента за ефективен граничен и митнически контрол“, каза той и посочи, че всичко, което Агенция „Митници“ е направила до момента и ще прави, ще бъде съобразено с българското и европейското законодателство.

Димов обясни, че има причина да не казва коя е избраната фирма. „За целите на ГКПП рентгеновото оборудване е част от цялата система за граничен контрол. Информацията, която се събира за нея, представлява тайна не само за целите на България, а и за целите на ЕС и е приложен специфичен ред, законосъобразен, сходен с такива, приложени в други европейски държави“, добави той.

На въпроса тази процедура може ли да ни забави за влизането в Шенген по сухопътни граници, Димов отговори: „Рентгеновото оборудване подпомага, осигурява по-ефикасен граничен и митнически контрол, защитавайки здравето, безопасността и движението на товари на външни граници на ЕС. Рентгеновото оборудване, което ще бъде доставено до юни месец 2025 г., е 31 броя рентгенови системи, разположени на 18 митнически учреждения на територията на България. Категорично не може да ни спъне за Шенген.“

Димов отново увери, че парите няма да бъдат загубени и че проектът ще бъде завършен във вида и начина, по който ЕК и Агенция „Митници“ си представят, че трябва да бъде реализиран.

„Изпълнението на конкретния инструмент и ангажиментите на Агенция „Митници“ в страната визира срок 25 юни, който срок можеше да не бъде изпълнен и страната, и Агенция „Митници“ да изгуби финансирането, което е осигурено по грантово споразумение“, каза още той.

В заключение Димов коментира, че Агенция „Митници“ е извършила проверка и не е установила движение на стоки както внос, износ или транзит през или територията на страната на посочените в изявлението на председателя на ДАНС пейджъри.

Мартин Димитров и Радан Кънев предупредиха, че влизането на България в сухопътен Шенген може да бъде отложено

На брифинг в парламента по-рано през деня депутатът от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров и евродепутатът Радан Кънев предупредиха, че влизането на България в т.нар сухопътен Шенген може да бъде отложено заради спряна обществена поръчка за високотехнологично оборудване за границите ни – специални скенери и рентгени за по-добър контрол на пунктовете, както и че страната ни може да загуби безвъзмездното финансиране от Европейската комисия (ЕК) за това оборудване, предаде БТА.

Изискването на ЕК е било да има прозрачна обществена поръчка, която, по думите на Димитров, е прекратена и се избира конкретна фирма, с която се извършва пряко договаряне. Според него това е огромна грешка, защото всички, които не искат България в „сухопътния Шенген“, сега имат формален довод да поискат отлагане.

Евродепутатът Радан Кънев каза, че публичната обществена поръчка е направена от кабинета „Денков“, впоследствие е спряна от двете служебни правителства. Димитров добави, че тя е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията, има решение на ВАС да бъде прекратена, но същевременно с това да бъде обявена нова.

Въпреки това Министерството на финансите и Агенция „Митници“ решават, че няма да изпълнят указанията и са минали към вариант на договаряне с конкретна фирма, посочи Мартин Димитров.