Политика

Журналист: Борисов изглежда твърде уплашен и подчинен на Пеевски

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Лидерът на ГЕРБ изглежда твърде уплашен и подчинен на Делян Пеевски.“ Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Стояна Георгиева – главен редактор в Mediapool. „В политиката всичко е умисъл, демократичните идеи имат все по-малко потенциал да бъдат реализирани“, заяви медийният експерт Георги Лозанов.

„Пеевски, така или иначе, включително заради санкциите по Магнитски, се превърна в олицетворение на един тип разпределение на публичен ресурс, който, да кажем, не отговаря на правова държава. От другата страна обаче е руското влияние. Борбата с корупцията и борбата с руското влияние са две разделителни линии. В българската политика едната се персонифицира от Делян Пеевски, другата от Константин Константинов. И в тия две разделителни линии, ако политиците се отдалечат достатъчно от тях, би могло да се състави правителство, което да претендира за демократична легитимност“, коментира Лозанов.

„Ако има някакъв играч, който може да промени нещата, това е Бойко Борисов. И ако той се дистанцира от Пеевски, би могло да настъпи една консолидация, да се изградят мостове за диалог с ПП-ДБ и с други политически сили, дори и с БСП, ако там коригират курса в посока да се държат по-проевропейски и антикорупционно. Това би могло да се случи, защото, в крайна сметка, избирателите искат това“, смята Георгиева.

 

Целия разговор вижте във видеото.