Политика

Антон Славчев остава председател на Комисията по противодействие на корупцията

От Euronews България Euronews България

Антон Славчев остава изпълняващ функциите на председател на Комисията по противодействие на корупцията и на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде БГНЕС.

Проектът на решение за освобождаване на Антон Славчев като шеф на Антикорупционната комисия, внесен на 19 септември от Николай Денков и група народни представители, не получи необходимата подкрепа. Общо 96 депутати гласуваха „за", 91 се обявиха „против", а 7 гласуваха „въздържал се".

Дебатът по освобождаването на Антон Славчев продължи над четири часа. Точките от решението бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство, квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство.

Лена Бориславова представи 7 групи мотиви на вносителите за освобождаването на председателя на Антикорупционната комисия. По думите ѝ освобождаването на Славчев представлява своеобразен тест кой е готов да намали влиянието на Делян Пеевски в поне една от институциите, които са „превзети и са политически мотивирани, и не изпълняват функциите си по закон".

Бориславова подчерта, че една от причините е системно неизпълнение на служебните задължения и липса на ефективност на двете комисии, председателствани от Славчев.

Заради повдигнатите към него въпроси депутатите решиха да дадат възможност на Антон Славчев, ако иска, да вземе думата по време на дискусията, съобщи по-рано БТА.

Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията, заяви изпълняващият функциите председател на комисията Антон Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Славчев посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите, допълни Славчев.

Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз, отбеляза той.