България

Конфискуват луксозни автомобили от имота на Румен Гайтански – Вълка (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Няколко супер луксозни и скъпи автомобила ще бъдат репатрирани от базата на "Волф" АД, след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка в София.

Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък. Според разследващите тези луксозни автомобили са закупени с пари от кредита, отпуснат от ББР.

След като бе обискирана сградата на столичната улица "Оборище" в центъра, разследващите се насочиха към булевард „Цариградско шосе“, където три премиум марки автомобили са паркирани в едно от помещенията.

Проверяваната фирма притежава 30 луксозни автомобила. Съдът е разпоредил конфискацията на 8 от тях. Първите, които ще бъдат репатрирани са Bugatti, Rolls-Royce и Mercedes. Останалите пет автомобила се издирват.

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие.

Под надзора на Софийската градска прокуратура КПК провежда разследване за присвояване на близо 150 млн.лв. от ББР.

В тази връзка днес в сутрешните часове служители на КПК и МВР са посетили няколко адреса в столицата, на които са регистрирани фирми, които имат отношение към кредит, отпуснат от ББР, за който има данни, че е бил фиктивно обезпечен.

Претърсване се извърши и на фирма с адресна регистрация в Кърджали, за която има данни, че е получила 30 млн. лв. от усвоения кредит.

Сред претърсените адреси е и този на бивш директор на ББР.

След приключване на действията по разследването наблюдаващите прокурори ще преценят дали има основания за повдигане на обвинения.

Има данни, че управителят на фирмите бенефициенти е напуснал страната, поради което същият ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР.

Преди дни Комисията за противодействие на корупцията разпространи съобщение, че смята, че има обосновано предположение за извършени закононарушения във връзка с отпуснат кредит от 148,5 млн. лв. от Българската банка за развитие, които са довели до значително ощетяване на банката, съответно финансовия интерес на държавата.

Какви са политическите реакции на обиските в имотите на Гайтански?

Обиските в имотите на Румен Гайтански провокираха реакции в и парламента.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не знае каква е причината за обиските в имотите на Румен Гайтански. Припомни само, че когато е станал кмет на София, се е опълчил точно срещу него.

"Аз станах кмет, когато се опълчих срещу него, ако си спомняте, а какво става сега просто не знам, каквото знаете вие, знам и аз. БНТ: Смятате ли, че прокуратурата може да изпълнява политически поръчки? - Вече четвърта година хаоса продължава без правителства и кой каквото и да направи в тези служби и МВР, и прокуратура, и следствие може да бъде обвинен, че е политическа поръчка. Когато излизаме във ваканция - парламента или когато излизаме в предизборна кампания, вече в България може би всички трябва да излизат във ваканция - и прокурори, и съдии и да чакат какво ще стане след това, за да не ги обвинят в политическа поръчка“, каза Борисов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов видя политическа поръчка в тази акция. От БСП пък отказаха коментар, защото не знаят какви са причините за обиските.

Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане": "Странно защо прокуратурата в момента се задейства за лице, което според медиите, е свързано с Доган, т.е. прокуратурата удря Доган. Което означава, че Пеевски, който е собственик на прокуратурата, удря прекия си съперник, което означава, че прокуратурата в момента се използва като бухалка в ръцете на Пеевски."

Чадърът, който закриляше Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев през последните години, се вдигна. Двамата са избягали от държавата. Това заяви пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Още като бях министър на икономиката, а преди това казахме, че Българска банка за развитие (ББР) се източва. Един заем, който Вълка беше взел за 145 милиона, сега държавата получи за него само 3,5 милиона. Реално загубихме над 140 милиона държавни пари, защото Вълка можеше спокойно да ги открадне под покровителството на ББР“, каза Петков и добави, че 140 милиона са 30 детски градини.