България

Акция на ДАНС: Арести и обиск на шефката на Агенция "Митници" и заместника ѝ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Държавната агенция Национална сигурност провежда операция на територията на София и страната.

Арестуван е директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов. Според информацията, преди да постъпи на работа в Агенция "Митници" в началото на март, Маринов е бил служител на ДАНС.

Според адвоката на Банкова не е извършван арест, а от кабинета ѝ са иззети изготвени от нея документи, в които си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя се е подготвила как да бъдат разбити, както и служебния ѝ компютър, предаде БНТ. От дома ѝ са иззети лични записки и договора за потребителски кредит на съпруга ѝ.

В ранния следобед Банкова беше отведена на разпит в КПКОПНИ.

На излизане от Агенция "Митници" тя коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и откакто е на поста се бори с контрабандата.

"(Паскал - бел.ред.), който аз всячески го разбивам - махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата - да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава", коментира Банкова.

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС, тя е била в лоши отношения с председателя на Агенцията за национална сигурност Пламен Тончев и затова е напуснала.

Пред агенцията има засилено полицейско присъствие.

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково.