Икономика

Мартин Владимиров, ЦИД: Индустрията намали потреблението на газ с 20%

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Ефектът от поскъпването на газа ще е най-чувствителен върху индустрията, тъй като извън отоплителния сезон много малка част от домакинствата използват газ. Но ако цената не се намали драстично до началото на отоплителния сезон, ще се очаква шоково поскъпване за всички потребители.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

По думите му, индустрията е доста гъвкава и от началото на годината се забелязва драстичен спад на търсенето на природен газ. Наблюдаваме намаление от около 20%. Някои сектори заместват природния газ с алтернативни горива – например фармацевтиката го замества с пропан, който за пръв път в историята е значително по-евтин от природния газ. Според анализите на Центъра за изследване на демокрацията не се очаква недостиг на природен газ, но въпросът е на каква цена ще го купуваме.

„Булгаргаз“ купува природен газ главно от търговци в региона. Тези компании имат дългосрочни договори за доставка на природен газ с различни доставчици, но най-големите обеми са от Русия.



Това което се вижда от договорите, които станаха публични е, че „Булгаргаз“ купува от компании, които реално препродават руски газ на по-високи цени. Когато дойде отоплителният сезон тези компании ще се разделят все по-трудно с тези количества и на все по-висока цена, каза Владимиров

 

Особено притеснително е, че през юли „Булгаргаз“ е закупил големи количества от дъщерно дружество на „Газпром“

Той изтъкна, че от центъра настояват „Булгаргаз“ да сключи дългосрочни договори с доставчици на втечнен газ от различни източници. По думите му, седемте танкера са добро начало, но не са дългосрочно решение. Подновяването на директните доставки от „Газпром“ за България би било груба грешка, тъй като и на най-изрядните платци, приели превалутирането в рубли им бяха ограничени доставките.

Ако интерконекторът с Гърция стане готов до началото на отоплителния сезон, азерският газ ще компенсира цената за домакинствата, смята Владимиров.

Вижте цялото интервю във видеото.