Общество

Автомобилен експерт: Сегашните условия за обучение на шофьори благоприятстват сивия сектор

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Сериозни промени в обучението и провеждането на изпити за шофьори. Част от тях, които засягат центровете за провеждане на такова обучение, влизат в сила след пет месеца. Тези, които засягат пряко кандидат-шофьорите, се въвеждат след три месеца, т.е. след 10 декември.

Кандидатът ще има право да се яви на теоретичен изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от вписването му като завършил теоретично обучение в информационната система. Ако не успее да вземе успешно т. нар. листовки, ще може да се яви на нов изпит след преминаване на ново теоретично обучение. Темата дискутира в ефира на „Добро утро, Европа“ Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

"Сегашните условия, при които се провежда обучението, са изключително благоприятни за увеличаване на сивия сектор и за неговото съюзяване с някои служители от регионалните отдели на ДАИ. Като краен резултат на тези действия е корупцията и допускането до пътищата на България на недобре подготвени водачи", коментира Георгиев.

 

 

Целия разговор вижте във видеото.