Общество

Агресията на пътя: Какви са трудностите пред младите шофьори?

От Euronews България Euronews България

Агресията на пътя расте в последните години. А липсата на координация между институциите подхранва тази тенденция, алармира Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. Агресията е и основният стресиращ фактор за младите водачи, а личният пример оказва най-силно въздействие, категорични са от бранша.

Липсата на организация на движението е нарушеният диалог между институциите затруднява най-много младите шофьори, категоричен е Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

България е с най-лоша организация в движението от липсата на възпитателен процес в подрастващото поколение и от неединодействието на държавните институции, коментира експертът.

Според него у нас школата за обучение на млади водачи е качествена, защото е взела най-доброто от европейския опит.

След месец в Европа ще бъде гласувано обучение зад волана да застават и 17-годишни младежи, но с придружител. Парламентът и две министерства – на транспорта и на образованието, пропускат тази тема, смята Иванов.

Младите шофьори не са основният проблем на пътя, според представители на бранша. Статистика сочи, че от около 250 000 човека със стаж зад волана до две години, 920 са причинили пътнотранспортни произшествия или това прави 0,4%.

 

Вижте повече във видеото.