Свят

Повдигнаха обвинения на заподозрения в опит за убийството на Тръмп

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Федералната прокуратура в САЩ повдигна обвинения на заподозрения в опит за покушение срещу Доналд Тръмп – ден след като 58-годишният Райън Уесли Раут беше забелязан да се крие с оръжие в храстите край голф игрището на бившия президент във Флорида.

Срещу заподозрения засега са повдигнати две обвинения, свързани с оръжие. Това вероятно е предварителен ход, който да позволи на властите да го задържат, докато му бъдат повдигнати допълнителни обвинения.

Раут се яви във федералния съд в Уест Палм Бийч в щата Флорида.

Временният директор на Сикрет сървис обясни на пресконференция, че заподозреният е избягал от голф игрището, без да произведе нито един изстрел. Според Роналд Роу, това е свидетелство, че мерките за сигурност, които изпълнява службата, работят добре.

Агентът на Сикрет сървис, който визуално е наблюдавал района на голф игрището, където е бил бившият президент, е забелязал въоръжен с автоматична пушка субект, който е заел позиция в храстите. Веднага е произвел изстрели, за да го обезвреди. В резултат субектът, който не е имал пряка видимост към бившия президент, е избягал от местопрестъплението. Той не е стрелял по нашите агенти.

Роналд Роу – изпълняващ длъжността директор на Сикрет сървис

Според проучванията на телефона на Раут, той е прекарал близо 12 часа в района на голф клуба на Доналд Тръмп, преди да бъде забелязан от агентите на службата за охрана.

Засега липсва информация, че Раут може да е имал съучастници.

А междувременно Доналд Тръмп упрекна президента Джо Байдън и неговата съперничка в битката за Белия дом Камала Харис след новия опит за покушение срещу него.

"Заподозреният споделя изказванията на Байдън и на Харис и е действал вследствие на това", заяви пред "Фокс нюз" Тръмп. Така той поде обвиненията, които отправи при първия опит за убийство срещу него на 13 юли.

"Заради този наратив на комунистическата левица, куршумите свистят и нещата само ще се влошат", написа републиканецът в социалната си мрежа "Трут соушъл".

А след телефонен разговор с Тръмп, Байдън заяви, че е разпоредил засилване на мерките за сигурност на републиканеца. Засилени са били и мерките за сигурност на Камала Харис пак по разпореждане на Байдън.