Свят

След втория опит за покушение: Кой е нападателят на Тръмп?

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Въоръженият мъж, който се опита да убие кандидата на републиканците за президент Доналд Тръмп на голф игрището му в Палм Бийч в щата Флорида, е задържан и идентифициран. Това е 58-годишният Райън Уесли Раут от щата Хавай. Очаква се той да бъде изправен пред федералния съд в понеделник сутринта. Мъжът не е непознат за медиите. Известен с крайната си проукраинска позиция и антируска дейност и риторика.

След нападението срещу Доналд Тръмп, какво знаем за неговия нападател?

Вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че е интервюирал Раут през 2023 г. относно статия за американците, които доброволно помагат на Украйна. Раут разказва пред вестника, че е пътувал до тази страна и е прекарал там няколко месеца през 2022 г., като се е опитвал да вербува афганистански военнослужещи, които са избягали от талибаните, за да се бият в Украйна.

„Много от другите конфликти са сиви, но този конфликт определено е черно-бял. Става въпрос за борба на доброто срещу злото“, отбеляза Раут в интервю, публикувано от сп. „Нюзуик Румъния“ през юни 2022 г.. По това време той е бил в Киев и там е попаднал в полезрението на „Асошиейтед прес“. Камера на агенцията го е заснела на демонстрация на Площада на независимостта в Киев два месеца след като Русия нахлу в Украйна. Държи плакат на който пише: „Не можем да толерираме корупцията и злото още 50 години. Облечен е в синя жилетка с американското знаме на гърба си, заедно с шал и тениска в цветовете на националния флаг.

На 21 април тази година Раут е изпратил съобщение в „Екс“ до Илон Мъск, в което пише: „Бих искал да си купя ракета от вас. Искам да я заредя с бойна глава за бункера на Путин в имението му край Черно море, за да го ликвидирам. Можете ли да ми дадете цена, моля“. Раут заяви, че първоначално е планирал да отиде в Украйна, за да се бие, но не е бил приет поради възрастта си и липсата на военен опит.

Международният легион, в който участват много чуждестранни бойци в Украйна, заяви, че няма връзка с Раут.