Общество

Вили Лилков за София: Малко са столиците в Европа, които имат такъв взрив в развитието си

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Общинският съвет на София заработи трудно и с множество перипетии, а с големите проблеми на града все още не сме се захванали. В голяма степен това се дължи на излишното напрежение, което съществува от една страна в ГЕРБ-СДС, от друга в ПП-ДБ-Спаси София, но мисля, че постепенно то ще се преодолее. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ общинският съветник от Синя София проф. Вили Лилков.

Очакваме най-после кметът да внесе своята управленска програма, да внесе структурата на общинската администрация, има много неща, с които да започнем работа, но се натрупаха и много стари неща, които трябваше да изчистваме.

Проф. Вили Лилков разказа как се е появил девизът на София: „Расте, но не старее“:

На изложението в Париж 1900 г. София е участвала със свой павилион за първи път, като е трябвало тогава да се представи гербът и девизът на града. Така се взаимства девизът от Париж – парижкият девиз е „Плава, не потъва“. По същата логика е и „Расте, не старее“, но някакъв общински съветник тогава е казал, че в този девиз има 13 букви, така се решава да се добави и едно „но“.

Нашата столица действително расте и то с изключително бързи темпове. Малко са столиците в Европа, които имат такъв взрив в развитието си. Само за около 145 години София, от град с 20 000 жители, вече надхвърля 1,2 млн. Души, отбеляза още Вили Лилков.

Целия разговор вижте във видеото.