Спорт

ЦСКА-София продължава в Лигата на конференциите, Левски отпадна след дузпи

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

ЦСКА-София постигна целта си и се класира за плейофа в Лигата на конференциите. Червените победиха с 2:0 Сейнт Патрикс в Ирландия и заличиха загубата с 0:1 в София от преди седмица. Успехът дойде след головете на Маурисио Гарсес и Иван Турицов от дузпа.

Левски обаче изненадващо приключи участието си в европейските турнири. Сините бяха отстранени от малтийския Хамрун Спартанс след загуба след дузпи в София. Воденият от Станимир Стоилов отбор имаше пълно превъзходство в двубоя и направи много пропуски. При дузпите малтийският отбор се наложи с 4:1, без да изпусне, а за Левски сгрешиха Цунами и Филип Кръстев.

 

Levski (2) Николай Михайлов е разочарован след дузпите. Снимка: БГНЕС

ЦСКА-София стана първият български отбор, който отстранява съперник в Европа след загуба у дома в първата среща

Червените отново ще спорят с Базел в решителния кръг преди групова фаза в евротурнирите. Преди две години ЦСКА-София, тогава под ръководството на Стамен Белчев, спечели с 3:1 в Швейцария, като заради пандемията се играеше един мач и влезе в същинската фаза на Лига Европа.

Двубоят беше равностоен, като тимът от Борисовата градина използва много добре възможностите си. Принос за успеха имаше и стража Густаво Бусато, който няколко пъти спаси вратата си. Червените поведоха в 12-ата минута след поредния си гол от началото на сезона след ъглов удар. Гарсес изскочи сам пред вратата и с глава отбеляза.

След почивката мачът отново беше равностоен, като постепенно ирландците опитаха да притиснат съперника си. ЦСКА-София стоеше добре, но отново - както и в първия мач, допускаше лесно грешки. Въпреки това българският отбор улови следващата си добра възможност - в 81-ата минута Турицов вкара от дузпа.

До края воденият от Илич състав игра уверено, а Сейнт Патрикс стигна до една опасност след ъглов удар.



Левски започна с голова възможност още във втората минута

Келиан ван дер Каап изпрати топката по дясното крило с дълго подаване, Уелтон влезе в наказателното поле и пусна към Роналдо, който не уцели топката.

В 35-ата минута Кръстев центрира към далечна греда и Андриан Краев върна пред вратата, а Цунами засече отблизо. Хенри Бонело изби топката в напречната греда и спаси вратата си. Краев, Уелтън, Сундберг и отново Цунами пропуснаха по още веднъж за "Левски" до почивката.

И през второто полувреме Левски опитваше да стигне до гол. Хамрун чакаше своята възможност и я получи в 78-ата минута. След центриране в наказателното поле топката попадна в Гийомие, който стреля в ръцете на Михайлов. Той не се справи добре и играчът на гостите направи добавка, за да даде преднина на отбора си.

Левски продължи да напада и успя да изравни в началото на добавеното време. Цунами вкара след ъглов удар, като засече отблизо след отклоняване на топката от играч на Хамрун.

Веднага след изпълнението на центъра Михайлов излезе да посрещне Додо и не успя да го настигне, а футболистът на гостите върна назад за Каменцули, който насочи много добре топката във вратата.

В продълженията голове нямаше и двубоят трябваше да бъде решен с дузпи. При тях Бонело се справи много добре и помогна за класирането на отбора за плейофа в надпреварата.