Политика

ПП-ДБ и Пеевски са против законопроекта на „Възраждане“ за чуждестранните агенти

От Euronews България Euronews България
Deputati Parlament NS2 BGNES Снимка: BGNES архив

Политическите партии с реакция на предложения от „Възраждане“ законопроект за чуждестранните агенти. Според вносителите от „Възраждане“, целта на закона е да лиши от неправомерни външни влияния функционирането на законовите институции, както и да създаде демократична и конкурентна среда при отношенията между всички субекти в държавата.

Според ПП-ДБ обаче предложението на „Възраждане“ представлява заплаха за науката и културата, като рискува се дейността на български читалища, научни и културни общности и институции.

Законопроектът ще доведе и до ограничаване на образователните възможности: Български студенти със стипендии от чужбина се предлага да бъдат обявени за "чуждестранни агенти", смятат още от коалицията.

„Текстът е почти идентичен с подобен закон в Русия, използван от режима на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика. Путин изнася този закон в различни страни и миналата година успя с такъв закон да спре пътя на Грузия към Европа. Недопустимо е държави, обявили България за враждебна, да определят дневния ред на страната ни“, посочват ПП-ДБ.

"Внесеният от откровено проруската партия "Възраждане" мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България", пише в позиция Делян Пеевски.

Според него е безпрецедентен опитът да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин".

„Опитите за създаване на “черни списъци“ с неудобни хора, организации, медии, училища и университети и сплашването на структури на гражданското общество се последния пристан на тоталитарните системи. Поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност, което е много силен сигнал към обществеността. Обединението срещу подобна заплаха и категоричното отхвърляне на този законопроект е това, което българските граждани и нашите евроатлантически партньори очакват от отговорните лидери, посочва в позицията си Пеевски.

Парламентарната група на ДПС ще гласува категорично „против“ всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури, казва се в съобщението.