Европа

Езера в Босна и Херцеговина пресъхват

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Огромни площи от езерото Билека в Босна и Херцеговина са пресъхнали. Земята наоколо е изсъхнала и напукана, а лодки и платформи за гмуркане са заседнали на популярни места край езерото. Рязкото покачване на температурите през последните три месеца е виновно за тази трансформация на пейзажа.

Нивото на водата в реките и езерата е критично ниско, а положението е също толкова лошо и под земята. Там запасите от питейна вода са доста ниски. Всичко това се дължи на продължителната суша и исторически високите температури, каквито не сме виждали от 135 години насам. Ситуацията е много тревожна.

Бакир Крайнович, климатолог от Хидрометеорологичния институт на Босна

Дългите периоди с температури над 30С, които не са падали под 20С през нощта, доведоха до нови температурни рекорди това лято в Босна и на други места на Балканите. Най-горещото лято в историята е резултат от най-горещите и необичайно сухи пролет и зима в Босна, като нито една част на страната не е пощадена. Босна получава 40 % от електроенергията си от водноелектрически централи, които разчитат на водата за производство на енергия. Досега отрасълът успяваше да поддържа стабилни доставки през целия период на екстремни условия. Въпреки това езерата Билека и Ябланица, които са построени, за да съхраняват вода за общо седем водноелектрически централи, са паднали доста под средното си ниво през лятото.

Глобалното затопляне оказва пряко влияние върху нивото на водата в езерото Ябланица. Когато нивото на езерото спадне преждевременно, ние сме принудени да инвестираме много повече, отколкото би трябвало. Така използваме печалбите в поддържането на бизнеса. Дори не можем да го разширим както трябва.

Дервиш Габела, собственик на къмпинг край езеро Ябланица

Междувременно в столицата обществената компания за водоснабдяване и канализация се бори да поддържа подаването на питейна вода в Сараево. Все още не е ясен пълният размер на щетите, нанесени на икономиката на Босна и на благосъстоянието на населението от екстремните условия.