Политика

Пеканов: Пристигат над 3,7 млрд. лева по Плана за възстановяване

От Euronews България Euronews България

Над 3 милиарда и 700 милиона лева ще дойдат в следващите месеци по Плана за възстановяване. Това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него дори и да не бъде сформиран работещ редовен парламент до края на годината, няма да изгубим европейските средства, но ще ги получим със закъснение. 

От думите на вицепремиера става ясно, че се очакват 1,3 млрд. евро да дойдат до края на годината като първо плащане.

"Смятам, че ни трябва прозрачност, за да може хората да знаят какво се случва по този план", добави Пеканов, цитиран от БГНЕС.

"От 22-те мерки, които трябва да бъдат направени, ние сме изпълнили 21, каза той. Проектът за модернизация в МВР също ще се движи и засега трябва да се намери негов изпълнител, в идните дни ще говорим и с институциите на ЕС", заяви още той.

Пеканов уточни, че, за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да се направят 66 мерки, от които 22 законодателни промени, като някои от тях могат да се приемат в рамките на един закон.

„От тези 22, един закон за насърчаване на заетостта е приет, промените в търговския закон бяха приети на първо четене, но процедурата ще започне наново при конструирането на парламента. Законът за противодействие на корупцията сме поели ангажимент да бъде приет до второто плащане от ПВУ, законът за чужденците също се очаква да бъде приет“, коментира още Пеканов.

От ключово значение вицепремиерът по управление на европейските средства посочи приемането на Закона за личния фалит, Закона за обществените поръчки и Закона за електронното управление, който вече е почти готов.

Атанас Пеканов уточни, че в рамките на енергетиката има 6 закона, които трябва да бъдат обсъдени, като вече са проведени разговори с министъра и заместник-министрите на енергетиката, като допълни, че има вече работни групи, които осъществяват дейност.

До декември Пеканов отбеляза, че трябва да бъде приет зеленият преход и начинът, по който да се извърши той и продължи, уточнявайки, че Първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост вече е отворена.

„Тя е за технологична модернизация и към момента бизнесите имат възможност да кандидатстват за тези средства. Процедурата е в размер на 260 млн. лева, а срокът за кандидатстване е до 21 септември, каза Пеканов.

"Ще работим усилено и за придвижване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в една доста турбулентна ситуация и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не трябва да се чудим искаме ли, не искаме ли, за да не останем отново назад," подчерта вицепремиерът, като допълни, че страната има 7 работни групи, които работят за влизането ни в Еврозоната.

Вицепремиерът отбеляза, че освен Плана за възстановяване и устойчивост, предстои стартирането на инвестиционни проекти. Ако всички предвидени проекти се случат, на пазара ще има инвестиции за 3,7 млрд. лева, уточни той.