Европа

Естония спира да издава визи на руснаци, предлага на ЕС да направи същото

От Euronews България Euronews България
Estonia Снимка: Правителството на Естония

Естонското правителство реши да забрани влизането на територията на страната на граждани на Руската федерация с валидни шенгенски визи, издадени от Естония. Санкцията влиза в сила след седмица.

Това става ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на правителството в Талин.

Виждаме, че броят на руските граждани, преминаващи през Естония или идващи в Естония от Русия, се е увеличил значително“, казва външният министър Урмас Рейнсалу.

Възможността руските граждани масово да посещават Естония или през Естония да пътуват в Европа не е в съответствие с целта на санкциите, които наложихме. При налагането на санкции Естония искаше гражданите на страната агресор да няма възможност да продължат да водят нормален международен живот“, допълва Рейнсалу.

Граждани на Руската федерация, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в Естония, посещаващите близки роднини, руски дипломати и членове на техните семейства, работещи в Естония, служители, участващи в международен товарен и пътнически транспорт, както и граждани, имащи по закон право да се движат в рамките на Европейския съюз все още могат да влизат в Естония.

Санкцията влиза в сила след седмица на 18 август.