Политика

ЦИК отказа да регистрира и двете ДПС-та, от фракцията на Доган внесоха документи за самостоятелно явяване (Допълнена)

От Euronews България Euronews България

ЦИК отказа да регистрира за предсрочните парламентарни избори двете коалиции, в които влизат двете фракции на ДПС - "Демокрация, права и свободи - ДПС" и коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало".

И двете решения комисията прие единодушно.

Причината е, че партия ДПС присъства и в двете коалиции, което е в разрез с Изборния кодекс. Те подадоха едновременно документите си за регистрация в ЦИК, с две различни банкови сметки, но с един и същи титуляр - партия ДПС. Коалициите имаха срок до 17 часа в събота да докажат, че в състава им не влиза ДПС, но те не го направиха.

От пресцентъра на "ДПС-Доган" съобщиха, че в отговор на решението на ЦИК да не регистрира тяхната коалиция, са внесли документи за самостоятелно участие в изборите. предстаени са 5240 подписа, уточняват от фракцията, лоялна на Ахмед Доган.

Междувременно, Върховният административен съд прекрати делото на "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу указания на ЦИК от 4 септември, съобщи пресслужбата на съда.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е недопустима по следните съображения:

1. Със заявлението от 8 септември жалбата е оттеглена. Това действие десезира съда, поради което по нея не се дължи произнасяне.

2. Указанията на ЦИК за отстраняване на непълноти или несъответствия в документи за регистрация на коалиции не подлежат на самостоятелно съдебно обжалване. Само отказът за регистрация може да се обжалва пред ВАС по реда на чл. 58 и чл. 141, ал. 3 от Изборния кодекс.

 

 

Подробности - от Камелия Колева във видеото.