Политика

Анализатори: И двете фракции в ДПС ще претърпят щети на вота

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Двете фракции в ДПС - около Делян Пеевски и около Ахмед Доган, ще претърпят щети на парламентарните избори в края на октомври. Това мнение изразиха в ефира на "Добро утро, Европа" социологът Петко Петков от "Галъп" и политологът Даниел Стефанов, които коментираха разцеплението в движението. 

"От гледна точка на честност на изборите - няма опасност, най-вероятно ще се стигне до регистрирането на две коалиции. Вътрешнопартийни борби наблюдаваме, но не мисля, че реално влияе на честността на изборите", сподели Стефанов. 

"Документите, подадени в ЦИК са за две коалиции. За участие на две партии с името ДПС, което е невъзможно, дали ЦИК ще вземе някакво решение, не искам да спекулирам. Спорът най-вероятно ще отиде в Административния съд и там ще се реши", допълни той. 

"Разцеплението в ДПС показва, че има разграничаване в българската политическа система на Изток и на Запад, но я има и не е от сега. Роенето на формациите започна отпреди няколко парламента, тлее в българското общество отдавна", посочи от своя страна Петко Петков. 

Според него "роенето на българската политическа система ще продължи". 

"Как ще се борят за своите привърженици, ще доведе до щета и в двата лагера, дали ще направят резултат, за да влязат в НС? Формацията на Пеевски на регионални места може би ще направи силен резултат, но ако не направи на национален план, няма да влезе в парламента. Още не се е родила ситуацията, за да можем да я анализираме", посочи Петков. 

А относно ситуацията в БСП, той коментира, че "антиселекцията, която правят българските политически партии", се отразява и на състоянието им. 

Целия разговор вижте във видеото.