Общество

След решението на ЦИК: Двете ДПС-та подадоха документи за регистрация на изборите (Обновена)

От Euronews България Euronews България
DPS CIK BGNES Снимка: БГНЕС.

След решението на Централната избирателна комисия да приеме документите и на двете фракции в ДПС без входящ номер, представители на „ДПС-Доган“ и „ДПС-Пеевски-Ново начало“ подадоха документи в комисията.

Регистрирахме коалиция "Движение за права и свободи – Ново начало". Явяваме се с двама коалиционни партньори – това са политическа партия "Български глас" и политическа партия "Новите лидери", заяви Искра Михайлова на излизане от ЦИК. Тя е от фракцията на Делян Пеевски в партията.

„Преди малко регистрирахме участието на Движение за права и свободи, участието на нашата политическа сила в коалиционна форма в три партии“, каза от своя страна Джевдет Чакъров.

"Едната от партиите е нашата политическа сила – Движение за права и свободи, СБОР (Справедлива България обединени родолюбци) и третата партия е Земеделски народен съюз", посочи Чакъров.

Към момента няма официална информация дали Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец. До вчера сутринта депутати, изключени от парламентарната група на движението, твърдяха, че той е в имота, а днес охранител на сарая заяви, че почетният председател на ДПС е напуснал резиденцията. 

ЦИК реши: Приема документите и на двете ДПС-та в един час, без входящ номер

 

Двете фракции в ДПС ще бъдат регистрирани в един и същи час и минута, но без входящ номер. Това реши Комисията след свое заседание, продължило един час този следобед.

Тъй като регистърът на ЦИК за прием на документи за партиите е само един, ще бъде създаден още един паралелен екип от служители в Комисията, който да регистрира по едно и също време двете фракции - ДПС на Доган и ДПС - Ново начало на Пеевски. При този тип регистрация, обаче, няма как да бъде заведен входящ номер, тъй като двата екипа на Комисията ще трябва да си разменят регистъра. Точно този казус предизвика и спорове по време на извънредното заседание на Комисията. Решението беше взето с осем гласа "за" и три "против".

Така ще продължи и регистрацията на останалите политически сили, които искат да участват в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври./БГНЕС

Фалстарт на регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК

Фалстарт на регистрацията на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори на 27-ми октомври. Причината - Напрежение пред и в ЦИК, породено от поддръжниците на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Централната избирателна комисия свика извънредно заседание, на което да бъде взето решение как да процедира със създалата се ситуация с двете крила на ДПС.

 

По повод старта на регистрацията за изборите, служебният премиер Димитър Главчев проведе разговор с министъра на вътрешните работи Атанас Илков. Той призова служителите на МВР да не се поддават на провокации. Същото послание премиерът Главчев отправи и на срещата с министри и с областните управители през изминалата седмица. Министър-председателят призова органите на изпълнителната власт да действат само в рамките на правомощията си, като е изключена всякаква намеса в политическите процеси или каквато и да било проява на партийна пристрастност. 

ЦИК заседава извънредно заради регистрацията на ДПС

Централната избирателна комисия (ЦИК) заседава извънредно заседание, на което трябва да бъде взето решение как да процедира със създалата се ситуация с двете крила на ДПС.

Заседанието на комисията е закрито и не се излъчва он-лайн. От Централната избирателна комисия потвърдиха, че председателят на комисията Камелия Нейкова не присъства на заседанието, тъй като в момента не е в страната. Нейкова е на посещение в Азербайджан, където се проведоха предсрочни парламентарни избори.

Вътре в сградата на комисията бяха депутатите от двата кръга около ДПС. На място пристигна Цветозар Томов. И двете страни казват, че са упълномощени и носят документи за регистрация.

В същото време, кадри от сградата вътре се предават онлайн от пресцентъра на ДПС. "Групата на Пеевски възпрепятства работата на ЦИК, не допускат членовете на Комисията да заемат местата си и регистрацията да започне! Комисията беше принудена да се оттегли!", казват от там.

Докато заседанието на ЦИК не приключи, няма да допуснат никого да се регистрира.

 

Борисов: Партиите да си се оправят вътре в тях, а не през институциите

„Партиите да си се оправят вътре в тях, а не през институциите“. така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира процесите в ДПС и БСП. 

„Ако българите излязат да гласуват, няма никакво значение какво се случва в БСП и в ДПС“, допълни той.

"Ако не направим стабилно управление, на България ще се гледа несериозно, ще уплашим и партньорите. Затова призовавам българите да излязат и да гласуват“, категоричен бе Борисов.

 

Обобщение от Рая Стоянова вижте във видеото: