Общество

Председателят на ЦИК призова за спокойствие и доверие в изборния процес

От Euronews България Euronews България
CIK BGNES (1) Снимка: БГНЕС.

„Централната избирателна комисия вярва, че тези избори ще бъдат организирани така, че всеки избирател да има възможност да упражни своето избирателно право. Призовавам за обективно отразяване на дейността на ЦИК, за да може целият изборен период, включително и предизборната кампания да преминат спокойно, защото на нашето общество е необходимо спокойствие и доверие, за да може след това всички ние да кажем спокойно, че изборите са били честни, демократични и прозрачни.“

Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова на първия редовен брифинг на ЦИК във връзка с изборите за народни представители, които ще се проведат на 27 октомври.

„Предстои да вземем доста решения. Изборите ще се произведат по начина, по който гласувахме за народни представители на 9 юни, което беше сравнително скоро, така че няма съществени промени по начина, по който ще премине изборният ден“, каза Нейкова и обърна внимание, че това са шестите предсрочни, но седмите парламентарни избори от 2021 година досега.

Председателят на ЦИК вярва, че всички институции и органи на изпълнителната власт ще изпълняват отговорно своите функции съгласно Изборния кодекс.

„Дейностите от организационен и технически характер са ангажимент на администрацията на Министерския съвет (МС), на областните, на общинските администрации. Предстои МС да приеме план-сметката за изборите. Вероятно ще бъде определен и отговорен министър, който ще отговаря за изборите, каквато е била практиката досега“, отбеляза Нейкова.

А от 2 септември Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това обяви заместник-председателят и говорител на Комисията Росица Матева.