Политика

ВКС окончателно заличи Корнелия Нинова като председател на БСП (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Kornelia Ninova BGNES Снимка: БГНЕС, архив.

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Софийския градски съд (СГС), с което е постановено вписване в Регистъра на политическите партии по партидата на „Българска социалистическа партия“ на нови обстоятелства, а именно заличаване на Корнелия Нинова като председател и представляващ БСП и вписване като представляващ заместник-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател, Атанас Зафиров. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от съда.

 

 

Ченчев и Свиленски внесоха над 4 хиляди подписа в ЦИК, ВКС ще се произнесе в най-кратък срок кой е лидер на БСП

Георги Свиленски и Иван Ченчев регистрираха БСП за участие в парламентарните избори на 27 октомври в Централната избирателна комисия.

"Направили сме всичко по закон. Дадохме перспектива и дадохме възможност българските социалисти да гласуват", заяви пред журналисти Иван Ченчев.

Ченчев бе категоричен, че те все още са членове на партията, въпреки че на 1 септември Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова от лявата формация заедно с Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Той припомни, че законовият срок за регистрация на партиите за участие в предстоящите парламентарни избори е 11 септември./БГНЕС

Междувременно стана ясно, че Върховният касационен съд  ще се произнесе във възможно най-кратък срок по делото за вписването в Регистъра на политическите партии на промени в БСП. Делото се гледа днес, то е образувано по жалба на Крум Дончев, член на БСП.

На 10 юли Софийският градски съд вписа в регистъра на политическите партии промени в БСП. С тях се заличава Корнелия Нинова като председател на БСП и лице, което представлява партията. Партията вече се представлява от зам.-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател Атанас Зафиров.

С решението си съдът отхвърля искането да впише за нов председател Атанас Зафиров, докато конгресът на партията не проведе избор./БТА

 

Подробности вижте във видеото от Камелия Колева.