Свят

Влогърът Даниел Орлейн пред Euronews Bulgaria: Руснаците получават информация от много източници

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Даниел Орлейн Даниел Орлейн

Даниел Орлейн е руски влогър, който представя руското обществено мнение пред западна аудитория. Той и неговите колеги в канала 1420 излизат по улиците на Москва и Санкт Петербург и питат случайните минувачи всякакви въпроси. Включително и такива, свързани с войната.

Вижте разказите му във видеото:

 

Как санкциите се отразиха на твоето ежедневие като руски гражданин? Има ли недостиг на определени продукти в магазините и огромни опашки пред банките и банкоматите?

В момента не съм в Русия и поради тази причина нямам такива проблеми, не се сблъсквал с огромни опашки и всичко останало, което описа. Напуснах Русия, когато усетих, че подобни неща ще започнат да се случват. Но съм сигурен, че обикновените руснаци имат всичките тези промени. Всъщност ние направихме видео по тази тема – Какво мислят руснаците 1 месец след началото на войната. Там те обясниха как санкциите са им се отразили. Но от моя личен опит най-силно ме засегна напускането на Visa и Mastercard. Както знаете вече, техните дебитни и кредитни карти не работят в Русия. Това е най-неприятно.

Заради санкциите ли напусна?

Ти сам каза, че има големи опашки пред банките и банкоматите, всички тези неприятни неща. Аз също смятах, че подобно нещо ще се случи. Ако ти беше на мое място също щеше да се махнеш, защото никой не иска да изживява нещо подобно. Огромни опашки, финансов дефицит, високи цени. Нормално беше да се махна.

Как руското правителство и руските държавни медии как аргументират всичко това, което се случва в момента в Русия? Как обясняват действията си?

Руснаците нямат само един източник на информация, те имат много. Не всички са контролирани от правителството. Факт е, че част от информационните източници са собственост на държавата. И те представят една определена гледна точка за нещата. Но има и други. Ако говорим конкретно за държавните медии, не мога да говоря в конкретика, защото не ги следя, не ги гледам. Но съм сигурен, че сами може да си представите каква е гледната им точка. Доста е очевидно.

Понякога във видеата ти, когато някой се изкаже по-критично, спираш звука и оставяш само субтитрите. Защо го правиш?

Не искаме хората, които интервюираме да имат проблеми с органите на реда. Решихме, че ще е по-безопасно за хората, които анкетираме, да не се чува реално какво произнасят, а да се вижда само на субтитрите. Официалният език в Русия очевидно е руски, а не английски и всичко, което е казано или написано на английски не би трябвало да има значение за властите. Не знам дали наистина тази тактика работи, но все пак смятаме, че така ще е по-безопасно. Тези хора имат мнение и го изказват пред нашата камера. Но по какъв друг начин можем да го представим, без да ги поставим в опасност, освен чрез субтитри. Това е най-безопасният начин. Изказването на критично мнение в руска реч може да предизвика прекалено много внимание.

Има ли разделение в общественото мнение относно това, което се случва в момента в Украйна, между по-младите и по-старите руски граждани?

Ние правим видеа на тази тема, но смятаме, че хората сами трябва да решат и да изградят мнение. Ако кажа, че има разделение или нещо такова, страхувам се, че можем да станем пристрастни. Хората могат да си помислят, че ние правим видеата си специално, за да покажем разделението в обществото. Хората сами трябва да решат, ние просто показваме какво смятат те. Така че не мога точно да отговоря на този въпрос.

Има ли наистина големи протести в градовете като Москва и Санкт Петербург? Протести срещу войната в Украйна?

Не. Няма протести, нищо не се случва.

Значи няма протести?

Доколкото си спомням, нищо кой знае колко голямо.

В западните медии се казва, че руснаците организират мащабни протести в големите градове, има много арестувани. Това е вярно ли е или е преувеличено?

Преди няколко години, да кажем преди около 5, имаше наистина големи протести. Тогава имаше и много арести, повече отколкото сега имаше. Това, което със сигурност мога да кажа е, че в момента има много полиция. Твърде много и то особено в Москва. Нашият репортер в Москва, той се казва Артьом, ми разказа, че в момента в Москва има полиция на места, на които никога преди не е имало. И то десетки полицаи.

А получавате ли някаква официална информация от правителството или медиите за състоянието на руските войски в Украйна, за жертвите и като цяло военните действия?

Официална информация ли?

Да, колко са жертвите, как вървят военните действия?

Не, нищо подобно не се казва. Аз знам толкова, колкото и ти. Получавам същата информация, нищо друго.

До момента си направил много анкети. Какво е мнението на руснаците - генерално за това, което става? Става дума за санкциите и за войната. Всъщност, в момента законно ли е да кажеш думата "война"?

Незаконно е да се разпространява невярна информация за военните действия. Под това се има предвид да ги наричаш "войната". Според тях, не е война, а е специална военна операция. На въпроса за общественото мнение... Не мога да отговоря на този въпрос, защото хората сами преценяват какво да мислят. Ако отговоря на въпроса ти, това ще навреди на моя канал. Не мога да показвам собственото си мнение във видеата.

Не те ли е страх от това, което правиш - да показваш руското обществено мнение на западна аудитория? Както знаеш, руското правителство обяви повечето европейски държави за неприятелски и че проявяват агресия към руската държава. Де факто ти представяш руското обществено мнение на врага.

На въпроса дали ме е страх – наскоро прочетох един коментар под наше видео, че не ме е страх да правя това, което правя, не защото съм безстрашен, а защото все още не съм имал повод да ме е страх. Предполагам, че това е така. Може все още просто да не съм се изплашил. А и не смятам, че правим такива видеа, че да има повод да ни е страх.

До каква степен е ограничен интернет достъпът в Русия? Получаваме различна информация за това, че Facebook е свален, Instagram е свален. Наистина ли нямате достъп до тях? Можете ли да ги използвате, сменяте ли си VPN-a? Или всичко е наистина ограничено?

Хората наистина могат да си сменят VPN адреса. Но вероятно и това скоро ще бъде ограничено. Държавата ограничава много VPN услуги. Хората в Русия нямат достъп до много интернет сайтове. Наистина не можеш да използваш Instagram и Facebook. Не можеш да използваш Apple Pay, нито да плащаш през тази платформа с Visa и Mastercard. Apple Pay също ограничава и руската банкова система МИР. Достъпът до всички тези платформи е ограничен, но за сметка на това хората могат да използват без проблем YouTube. Виждам доста фалшива информация по тази тема. Хората пишат в коментарите под нашите видеа – как все още използвате YouTube, след като е блокиран в Русия. Ограниченията не са толкова тежки и пак казвам – може просто да се смени VPN адресът.

Информацията, която получаваме е, че ситуацията в Русия е много зле. Хората са ударени тежко от санкциите, има много протести и арести, много репресивни мерки. Как би описал ситуацията с няколко думи?

Бих казал, че няма големи протести. Другото е, че хората все още не са усетили пълната сила на санкциите. Не казвам, че искам да ги усещат, това би било ужасно, но просто наистина не са. Представи си, че в момента руснаците падат от много висока скала и все още не са ударили дъното. Наскоро гледах интервю с един много уважаван руски икономист, който каза, че санкциите ще се усетят силно след 3 месеца до половин година. Засега всичко е окей.

Смяташ ли да се връщаш в Русия скоро?

За известен период от време няма да живея там. Но след няколко години може и да се върна.