Общество

Експерти: Проблемът с водата ще се задълбочава, трябват стратегически мерки

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Защо стотици населени места в България се оказаха на воден режим или са без вода в пика на летните жеги. Кой е виновен за това развитие на събитията и къде да се търсят решенията? Темата коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ проф. Емил Гачев от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН, и д-р Валентин Симеонов – климатолог, който живее и работи във Швейцария.

„Това, че България е богата на водни ресурси, не е дотам вярно, защото де факто тези ресурси, които формираме върху нашата територия от валежите, които са най-важни за нас, ако и да са достатъчни в едно нормално време, са винаги подложени на изпитание при продължителни периоди на суша. А този, който в момента имаме, е изключително дълъг. Случват се такива периоди, но рядко чак с такава дължина. Това е вече трети месец, в който валежите са изключително оскъдни“, отбеляза проф. Гачев.

По неговите думи трябва още отсега сериозно да се вземат стратегически мерки, защото те изискват години за резултати.

„От края на XIX век до сега температурата се увеличила с 1.6°C, като това увеличение е неравномерно. До 1970-те години то е 0,3 градуса, след това бързо нараства. Ситуацията е доста тревожна и може би това е началото на бъдещето, което ни очаква. Загубим ли горите, губим водата и става много горещо в България“, посочи д-р Симеонов.

 

Целия разговор вижте във видеото.