Общество

Протести срещу безводието се проведоха в Плевен и в региона на Кочериново

От Euronews България Euronews България
Protest Bezvodie Kocherinovo BGNES Снимка: БГНЕС.

Поредни протести в страната заради безводието. Граждани се събраха пред общината в Плевен и поискаха незабавни мерки за възстановяване на водопреносната мрежа и подновяване на остарялата инфраструктура. А жители на кочериновските села днес отново блокираха пътя Кочериново-Рилски манастир. Чешмите там са пресъхнали от няколко седмици. По думите на местните жители, това се повтаря всяка година и проблемът остава нерешен.

Доколкото видях, областният управител Николай Абрашев е бил на среща със сегашния служебен министър-председател, но ние искаме да видим не просто приказки, а действия най-вече. Искаме да видим размразяването на проекта "Черни Осъм", който ще помогне на цели три области да имат достъп до вода най-вече. Желаем да видим рехабилитация на магистрален водопровод "Черни Осъм", отстраняване на много незаконни включвания. Желаем Прокуратурата да се сезира виновните да бъдат подведени под отговорност. Цялата рехабилитация и подмяна на ВиК мрежата", казаха протестиращи в Плевен пред БНР. 

Заради безводието жители на кочериновските села днес отново блокираха пътя Кочериново-Рилски манастир. Протестиращите издигнаха плакати: „Водата е дар от Бога, превърнахте я в лукс“, „Искаме вода, стига безхаберие“.

Според кмета на Кочериново от ВЕЦ „Каменица“ и водохващането в м. Елешница се подават около 110 литра, а в Кочериново достигат 5-10 литра, само експертите трябва да кажат къде се губят тези литри между Рила и Кочериново. Горов обясни, че само МРРБ е приело присърце проблема и експерти вече обхождат трасето на водопровода между Рила и Кочериново и оглеждат за незаконни отклонения.

Водопроводът между Рила и Кочериново е от PVC-тръби, но отклоненията към селата са стари, градени преди 40-50 г. с етернитови тръби, заради което има течове и чести повреди.