Общество

Поради безводие: Жители на бедстващи села готвят нови блокади на пътища в страната

От Euronews България Euronews България
Bedvodie Voda Cheshma

Жители от бедстващи свищовски села ще блокират главния път Плевен - Русе край село Горна Студена. Блокадите са от 10:00 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава настояват да се намери трайно решение, за да се нормализира най-сетне водоснабдяването за тях, предаде БГНЕС.

От инициативния комитет на протеста на четирите села съобщиха, че очакват днес на пътните блокади да дойдат представители на политически партии, които не са канали, и предупреждават, че няма да допуснат протестът да бъде политизиран.

Четирите села се водоснабдяват от шахтови кладенци и пресъхващи местни водоизточници, съобщава БНР. Въпреки въведения драстичен режим, вода до чешмите на хората не стига с дни. Не са довършени довеждащи водопроводи, вътрешната водоснабдителна мрежа е компрометирана с огромни загуби. Заради трайното засушаване, дебитите на водоизточниците драстично са спаднали.

Добиват се около 260 кубически метра вода в денонощие, което е крайно недостатъчно за населението, поясниха от свищовския клон на водоснабдителното дружество на 10 август, когато в най-засегнатото село Хаджидимитрово се проведе единствената среща с представители на водния оператор. Тогава обещаха на хората подмяна на разпределителните кранове по водопроводната мрежа на бедстващото свищовско село, както и да бъдат почистени шахтите.