Цвят

Великобритания регистрира 150% ръст при кражбите на телефони

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Velikobritania UK Alarma Telefon Preduprezhdenia

Броят на кражбите на мобилни телефони в Обединеното кралство рязко се е увеличил. По данни на Министерството на вътрешните работи през 2023 година, телефоните или чантите на 200 души биват откраднати на улицата всеки ден. Според оценките 78 000 души са станали жертва на тези кражби, което е с над 150 % повече в сравнение с предходната година.

Нез, жертва на крадци на телефони, разказва за един такъв инцидент.

Тъкмо вървях по главната улица към автобусната спирка и тогава просто осъзнах. Не усетих нищо, просто осъзнах, че музиката ми просто беше спряла и веднага си помислих най-лошото нещо. И, разбира се, че телефонът ми беше откраднат.

Нез, жертва на кражба

Според правителството на Обединеното кралство полицейската информация сочи, че увеличеното търсене на смартфони втора употреба както в Обединеното кралство, така и в чужбина, е причина за кражбите.

В момента наблюдаваме огромни предизвикателства на пазара, тъй като мобилните телефони стават все по-ценни като устройства втора употреба. Особено продукти като iPhone или най-новите телефони на Samsung, при които има оживен пазар на втора употреба. А телефоните струват много пари, когато са нови. Така че те имат добра остатъчна стойност.

Бен Ууд, главен анализатор, CCS Insight

Преди дни правителството на Обединеното кралство обяви плана си за борба с уличната престъпност. Операция „Опал“ ще събира информация за крадците на телефони и пазарите, на които те действат. Правителството планира и среща на високо равнище по този въпрос, на която ще се съберат технологични компании и производители. Те ще обсъдят функциите на смартфоните против кражба. От 78 000 такива кражби, които според проучването на престъпността в Англия и Уелс са били извършени, само 0,8% са довели до повдигане на обвинение. Почти 82 % от разследванията са приключени, без полицията да открие заподозрян.