Европа

Гергана Паси: С оглед на дефицита на жени в проекта на ЕК, вероятно Екатерина Захариева ще бъде избрана

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

И двамата кандидати са достойни представители на България, с оглед дефицита на жени в проектоевропейска комисия, съвсем естествено е, че Екатерина Захариева ще бъде предпочетена. Убедена съм, че в самия край по изслушването ще разберем как се разпределят ресорите спрямо отделните страни-членки на ЕС. Това заяви в ефира на PrimeTime Гергана Паси, дипломат и бивш министър на европейските въпроси, по повод номинацията на България на Екатерина Захариева и Юлиан Попов за европейски комисар.

"Най-важно от гледна точка на България е да има достоен кандидат, който да се представи дойстоно на изслушването ва Европейския парламент. Двамата кандидати изпитват професионално безпокойство. Вече имахме неособено щастлив прецедент и вярвам, че няма да се повтори", посочи още Паси.

"Надявам се, че фактът на изслушването на отделните кандидати за комисари, ще се чуе отново за България", каза тя.

По мнението й "сигурността ще е следващата много голяма тема на бъдещата Европиейска комисия, отбраната също. Ще има отделен комисар за отбраната - как Европа ще развива континентален сектор в отбраната. Как ще говорим за границите на Европа, малко да се опитаме да се отскубнем от нашето национално политическо блато".

Целия разговор вижте във видеото.