Европа

Европейски комисар ще се бори за правата на малцинствата и правото на самоопределение

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейски комисар, който да защитава правата на малцинствата и правото на самоопределение: това са основни искания на Европейския свободен алианс за предстоящите евроизбори.

Партията представи своя манифест в Брюксел. Неин водещ кандидат за председател на Европейската комисия е Майлис Росберг, която е представител на датското малцинство в Германия.

Разглеждам националните малцинства като един от основните стълбове на ЕС, те са многообразието в Съюза. Нуждаят се от защита и мерки как да развиват правата си.

Майлис Росберг – водещ кандидат на Европейски свободен алианс

Другият основен кандидат е бившият евродепутат от Каталуния Раул Ромева, който е осъден на 12 години затвор за участието си в неразрешения референдум от 2017 г.

Въпреки че е помилван, той не може да се кандидатира на изборни длъжности до 2030 г. Затова кандидатурата му има символично значение.

Кандидатурата ми е изпращане на послание – че ЕС има съществени недостатъци по отношение на представителството не само на нациите, но и на езиците, малцинствата, културните идентичности... Много пъти в рамките на големите национални държави зелените партии не се чувстват представени.

Раул Ромева – водещ кандидат на Европейски свободен алианс

ЕСА има само 10 евродепутати. 7 от тях са в коалиция със Зелените, докато останалите трима, от фламандска националистическа партия, са към крайнодясната група "Идентичност и демокрация".